Judo. Cozmin Gușă: Avem mari speranțe de medalii

Cozmin Gușă
Cozmin Gușă

Judoul românesc are o participare de tradiție și de succes la Jocurile Francofoniei, iar la ediția de anul acesta, de la Abidjan, România va fi reprezentată de cinci sportivi care au șanse la cel puțin două medalii, a declarat Cozmin Gușă, președintele Federației Române de Judo.

România a obținut trei medalii de argint (Cristina Matei, Diana Kovacs, Loredana Ohâi) și una de bronz (Vlăduț Simionescu) în 2013, la Jocuriel Francofoniei, iar patru ani mai devreme, Andrea Chițu (bronz), Monica Ungureanu (bronz), Daniel Brata (argint) și Bogdan Bărbulescu (bronz) au urcat pe podium.

Este o competiție importantă, pentru că țările participante sunt puternice în judo, iar noi de fiecare dată, la fel ca și celelalte țări, am încercat să trimitem judoka tineri, dar consacrați. Apoi este o treabă de identitate culturală a noastră la care am ținut și am participat în mod tradițional. Anul acesta se ține în Cote d'Ivoire, iar noi nu avem o delegație numeroasă și din motive de alocare de locuri din partea organizatorilor, a declarat Cozmin Gușă pentru Agerpres.

Luca Kunszabo și Alexandru Constantin Raicu sunt sportivii pe care Cozmin Gușă mizează să urce pe podium, dar nu exclude surprize plăcute și de la fete: La cel puțin două categorii avem însă mari speranțe de medalii. La băieți, în primul rând, la 100 kg, cu Luca Kunszabo, de 21 ani, în primul lui an de tineret, dar care este un sportiv consacrat. Vine după o accidentare, dar s-a stabilizat și se apropie de un vârf de formă după o pauză de vreo nouă luni. A avut o evoluție bună și a ratat de puțin medalia la Openul European de la București. Apoi la 73 kg, cu Constantin Raicu, aflat într-o formă bună și care de asemenea e una dintre speranțele noastre de calificare la JO 2020. Sunt și câteva fete tinere și așteptăm o surpriză plăcută și de la ele, depinde acum de felul în care se vor mobiliza. Ne vom bucura de fiecare rezultat pe care ei îl au sau de medalie.

Mondialele de la Budapesta (28 august-3 septembrie) sunt tot mai aproape și Cozmin Gușă este convins că sportivii români vor face o figură frumoasă, chiar dacă Andreea Chițu, dublă vicecampioană mondială, va rata competiția. Din nefericire, Andreea Chițu nu poate să participe. Ea s-a operat, dar operația a decurs foarte bine și sunt optimist că undeva în toamnă își va relua pregătirea ca să intre în circuitul normal de calificare pentru Tokyo de la începutul anului 2018. Însă Loredana Ohâi are șanse de medalie la 57 kg, dublată de Ștefania Dobre la 63 kg, Larisa Florian la 52 kg și bineînțeles Monica Ungureanu la 48 kg. Avem șanse importante la 4 categorii feminine, iar la băieți ne așteptăm la rezultate foarte bune de la Daniel Natea (+100 kg), de la Cristian Bodîrlău (90 kg), care au luat aur și bronz la Cupa Europeană de la București, dar vom fi reprezentați și la 73 și 81 kg. Într-o lume extrem de concurențială cum a devenit tabloul mondial, cu mega-spectacolul de ambiție care va fi la Budapesta, unde pentru prima dată în istoria judo-ului mondial sunt premii de un milion de euro, ceea ce va ridica nivelul de competiție și ambiția sportivilor, noi ne aflăm printre protagoniști la destule categorii, ceea ce nu e puțin lucru, având în vedere baza de selecție atât de mică pe care o avem, de 3.000-3.500 de sportivi, a punctat președintele FR de Judo.

Corina Căprioriu, vicecampioană olimpică la Londra, a evocat recent posibilitatea unei reveniri pe tatami în vederea JO 2020, sub rezerva unor condiții deosebit de bune de pregătire. Președintele Cozmin Gușă va relua discuția cu Căprioriu în perioada următoare și este convins că poate oferi condițiile de pregătire solicitate de judoka din Lugoj.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel