EXCLUSIV  Greșeala făcută de șoferi atunci când intră în derapaj. Titi Aur a spus cum să controlezi mașina / video

Foto: Pexels
Foto: Pexels

Titi Aur a spus care este greșeala pe care o fac șoferii atunci când intră cu mașina în derapaj.

Titi Aur, specialist în conducere defensivă, a explicat la emisiunea „De Ce Conducem“ care sunt riscurile la care se expun șoferii atunci când intră într-un derapaj și iau decizii care le amplifică riscurile de accident și le pun viața în pericol.

„Cea mai mare greșeală care se face când mașina „dansează“ stânga-dreapta este că cel de la volan, neștiind să controleze derapajul, de cele mai multe ori - și spun asta din experiența de la cursurile noastre de conducere defensivă - majoritatea șoferilor din România (aproximativ 80%) fac exact ce nu trebuie. Fie trag în direcția opusă, fie trag mai mult decât trebuie sau mai repede decât trebuie.

Noi facem cursuri și cu străini. Acolo, procentul este exact invers: 80% fac ce trebuie și 20% ce nu trebuie. Străinii sunt mai buni ca noi și noi“, a spus Titi Aur.

CITEȘTE ȘI        -        EXCLUSIV  De ce tremură pedala când se activează sistemul ABS. Titi Aur: Greșeală majoră făcută de șoferi / video

Titi Aur: Ce faci când intri în derapaj

„Ce nu știe lumea e că noi avem la Crevedia o infrastructură pentru cercetare în conducerea defensivă. Acolo, colaborăm cu diferiți specialiști din diferite domenii. Acolo se adună tot felul de informații privitoare la siguranța rutieră. În mica noastră statistică, străinii sunt mult mai buni ca noi la volan. Transmitem această informație: Atunci când ai intrat pe acostament sau când îți pleacă mașina de spate, dacă nu știi cum și cât să tragi de volan, amplifici derapajul.

Ar trebui să știi să controlezi derapajul. Trebuie să înțelegi ce trebuie să faci din punct de vedere practic. Din punct de vedere teoretic eu spun că atunci când mașina pleacă de spate către dreapta, tu trebuie să virezi tot către dreapta, dar numai atât cât să ții roțile pe direcția de mers. Trebuie să tragi repede, dar numai atât cât trebuie. Cel mai important lucru e să nu reduci. Ăsta e cel mai important lucru, deoarece e împotriva instinctului. Când mașina pleacă de spate, șoferul simte asta ca fiind pericol. Primul instinct al șoferului e să ridice piciorul de pe accelerație. Asta înseamnă amplificarea derapajului. Ca să nu faci greșeli, trebuie să faci exerciții. Dacă nu faci exerciții, ajungi să pierzi mașina de sub control.

Avantajul e că mașinile moderne au sistem ESP (Sistemul de control electronic al stabilității), care te oprește din derapaj, dar și acesta lucrează până la un loc. Atunci când mașina derapează un pic, sistemul știe să frâneze diferențiat încât să te readucă pe poziție.

Pentru a fi în siguranță trebuie, de asemenea, să fii atent la drum și să nu fi distras“, a mai explicat Titi Aur.

CITEȘTE ȘI        -      EXCLUSIV  Primul lucru de bifat când pleci cu mașina. Titi Aur: Cea mai mare greșeală pe care o facem e să nu ne gândim la acest element de siguranță

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel