Urmărește emisiunea live


Doar reducerea TVA la energie nu e o soluție, avertizează Ialomițianu (PMP). RISC pentru români, ”statul nu are nicio pârghie”

Sursa: Pixabay
Sursa: Pixabay

Reducerea TVA la energie și gaze naturale, fără plafonarea prețurilor acestora, nu este în favoarea consumatorului final, spune Gheorghe Ialomiţianu (PMP).

"Partidul Mișcarea Populară atrage atenția partidelor parlamentare că reducerea TVA la energie și gaze trebuie să se facă concomitent cu plafonarea prețurilor acestora. Doar în acest mod există o garanție că de această reducere vor beneficia consumatorii finali.

Dacă se va reduce TVA fără plafonarea prețurilor la energie și gaze există riscul ca unii furnizori să factureze furnizarea de energie și gaze la aceeași valoare. Statul nu are nicio pârghie să oblige furnizorii să reducă valoarea facturii.

Plafonarea prețului la energie și gaze și reducerea TVA aferent acestora se impune deoarece creșterea prețurilor din ultimul timp la aceste produse a avut un efect major asupra consumatorilor finali.

Ministrul Energiei a declarat recent că, din cauza prețurilor la aceste produse, trebuie să se acorde compensații la aproximativ 5,2 milioane gospodării. Această plafonare a prețurilor trebuie foarte bine analizată pentru a nu bloca activitatea furnizorilor pe lanțul de aprovizionare cu energie și gaze.

Mai grav ar fi ca plafonarea să se facă doar la furnizorii care facturează furnizarea de energie și gaze către consumatorii finali. Este posibil ca acești furnizori să înregistreze pierderi foarte mari, iar statul să fie obligat să compenseze aceste pierderi. În schimb producătorii și intermediarii vor fi singurii beneficiari ai aceastei creșteri excesive a prețurilor", transmite Gheorghe Ialomiţianu, printr-un comunicat de presă.

Coșea, singura soluția din acest moment

”Deci, deocamdată, singurul lucru care se poate face este să se lucreze asupra prețului la energie. Sprijin, în continuare, propunerea de plafonare a prețurilor pe o anumită perioadă, dar nu la prețul ultimelor zile, ci la un preț de referință, care înseamnă o medie a ultimelor luni”, a conchis Mircea Coșea în intervenția telefonică de la Antena 3, din cadrul emisiunii ”Decisiv”, moderată de Cătălina Porumbel. 

Amintim că analistul economic Mircea Coșea, recent, în cadrul unui interviu acordat DCNews și DCNewsTV, a spus că următoarea criză alimentară nu va fi generată de lipsa de produse, ci de prețul lor, care va exploda. „Producția agricolă va declanșa o criză alimentară importantă, peste 5-10 ani, care se va vedea nu prin producție, ci prin prețuri, care vor crește foarte mult, lucru care deja se vede în anumite zone și-n anumite perioade. În 2020-2021, prețurile agricole au crescut în permanență, prețurile agro-alimentare, incluzând aici și produsele din carne.” a spus profesorul Mircea Coșea, pentru DCNews.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel