este 50 de piloţi participă la Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul

Peste 50 de piloţi din 13 ţări ale lumii participă, în perioada 18-27 iulie, la Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul care va avea loc pe Aerodromul Deva, deschiderea oficială fiind programată miercuri după amiază cu o paradă la care vor lua parte concurenţii înscrişi în concurs.

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul este organizat de Aeroclubul României şi Federaţia Aeronautică Română. România este pentru prima oară gazdă a unui asemenea concurs care se desfăşoară pe două clase - Unlimited, care se află la ediţia a 27-a, şi Advanced, la ediţia a 10-a.

"Pentru noi este un concurs foarte important, pentru că sunt piloţi din 13 ţări, 53 de concurenţi care au rămas impresionaţi de aeroclubul nostru de la Deva şi de activitatea aerocluburilor României din toată ţara. Avem aşteptări mari de la piloţii români, mai ales că evoluează cu un planor nou, achiziţionat anul acesta, un planor foarte performant - se numeşte FOX. Sunt pregătiţi. O să vedem săptămâna viitoare, la sfârşit, unde ne clasăm. Anul trecut au fost pe podium, ca echipă, pe locul trei. Sperăm să se păstreze măcar această poziţie", a declarat preşedintele Federaţiei Aeronautice Române şi directorul general al Aeroclubului României, pilotul George Rotaru.

În concurs vor evolua piloţi din România, Italia, Austria, Cehia, Franţa, Suedia, Rusia, Polonia, Ungaria, Lituania, Germania, SUA şi Japonia. Aceştia vor realiza un program de figuri acrobatice prestabilit, care se execută la verticala unui pătrat marcat pe sol cu panouri albe, cu latura de un kilometru. Pătratul se proiectează imaginar, pe verticală, rezultând un cub.

Arbitrii notează fiecare figură acrobatică şi program. În timpul notării contează foarte mult păstrarea direcţiei, segmentele fiecărei figuri, răsucirile. Per total, fiecare figură este notată, chiar dacă este alcătuită din mai multe elemente.

Potrivit directorului Aeroclubului României, acrobaţia cu planorul este un sport complex, începând chiar cu procesul de învăţare. Planorul trebuie tractat cu avionul până la o înălţime de minimum 1.200 de metri, după care zborul acrobatic durează 4-5 minute.

"Vă daţi seama, sunt necesare multe zboruri. Tot timpul sportivii sunt selectaţi din toate aerocluburile noastre - cei mai buni participă la competiţiile naţionale şi pe urmă ajung în echipa naţională şi reprezintă România", a menţionat George Rotaru.

Campionatul Mondial de Acrobaţie cu planorul se va încheia pe 27 iulie cu premierea câştigătorilor şi un miting aviatic în care vor evolua Lotul naţional al României de acrobaţie cu motor "Hawks of Romania", lotul naţional de acrobaţie cu planorul "White Wings" şi lotul naţional de paraşutism.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel