Consilierii lui Ponta explică eroarea din exit-poll-uri pentru Diaconu și PSD

Candidatul independent la alegerile europarlamentare Mircea Diaconu nu depășea în exit-poll-uri 5,3% din voturi. Biroul Electoral Central a arătat că a obținut 6,8%. Pe de altă parte, Alianța PSD-UNPR-PC nu a scăzut sub 40%. Rezultatele BEC au arătat că Alianța a obținut cu 2,4% sub acest procent. Consilierii sociologi ai premierului, Mirel Palada (director executiv al CCSB)  și Dan Sultănescu (manager CSCI), au explicat eroarea. 

CSCI a avut cea mai mare eroare în ceea ce privește Alianța PSD-UNPR-PC. În sondaj, ar fi obținut 43%. Rezultatele BEC au arătat un rezultat de 37,6%. În ceea ce-l privește pe Diaconu, îl cotau la 4%. A obținut cu 2,8% mai mult. 

Dan Sultănescu, consilier al premierului și manager CSCI, a explicat, pe site-ul obiectiv.info: "Am zis ca PSD va obține cel mai bun scor din istoria sa, depășind ținta de 35%. A obținut cel mai bun scor din istorie. Un 38% inițial, transformat în 47% după redistribuire și în 50% din mandate. Am prognozat că scorul brut va fi de peste 40% (ba chiar sondajul de ieri dădea spre 43 pe la ora 7, revenind spre 41 la finalul zilei). Nu s-a obținut atât din cauza sumei mari a candidaților mici, a independenților mai puțini cunoscuți dar, mai ales, datorită unui mecanism gen "vase comunicante" cu Mircea Diaconu. Cifrele din sondaje s-au înșelat cu circa 2 procente la PSD și Diaconu. În rest, sunt în linie. De ce? Pentru că alegătorii lui Diaconu sunt alegători foști USL, alegători care îl votează pe Ponta la președinție și care se considera cel mai apropiați de PSD. Deci, de fapt, prognoza nu s-a înșelat". 

VEZI și: Alegeri europarlamentare 2014 - Exit-poll-uri la închiderea urnelor: PSD trece de 40%

Mirel Palada, consilierul lui Victor Ponta și director executiv al CCSB, a scris, pe site-ul său, că "Iată că începem să avem identificați vreo 3%-5% conformiști care înfloresc în mediul de percepție de învingător. Un nivel relativ constant, indiferent de cît are de fapt în sondaj cîștigătorul. Nu e o liniaritate, e de tipul tot-sau-nimic. Așa s-a întîmplat în 2012, cu USL. Așa s-a întîmplat acum cu tandemul PSD – Mircea Diaconu, unde a funcționat principiul vaselor comunicante. Votanții lui Mircea Diaconu simțeau în aerul social că PSD va cîștiga zdrobitor: 80% percepție de învingător. Asta pentru că toate celelalte partide sînt percepute ca fiind făcute zob: sub 15%-20%, certuri, semne clare de slăbiciune.

Și atunci, cînd operatorul de exit poll le-a băgat chestionarul sub nas, unii, ăia 4-5% votanți conformiști s-au rușinat să recunoască că au votat cu Diaconu sau cu partidele mici (în general la partidele mici și la cele anti-sistem se întîmplă reticența asta de declarație) și au spus că au votat cu strălucitorii, cu PSD". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel