Dezertare sau lașitatea medicului? Ce spune Jurământul lui Hipocrate

Prea multă lume a strigat "dezertori" sau "lași", atunci când au aflat din media că medici de la diverse spitale și-au dat demisia sau urmează să și-o dea. Mai mult, unii docți sau semidocți fac trimitere la jurământul lui Hipocrate.

Jurământul lui Hipocrate pare să-i fi băgat în ceață, în loc să fie soluția salvatoare, ”dezinfectantul” cu care se curăță după ce au împroșcat cu ură și cuvinte nepotrivite. Din păcate, fără a-l cunoaște sau măcar a-l fi citit. Pe jurământ. Dar dau cu noroi în medicii care refuză să vină la un spital care nu le poate asigura protecția necesară unei munci pentru care au jurat să o respecte.

Și chiar o fac. Atunci când își dau demisia sau doar refuză să intre într-un spital. Iar mentalitatea pregnant cazonă a oricărui amator de ponegriri la liber în online reduce jurământul, doar imaginat și nu cunoscut cu adevărat, la datoria de a muri a soldatului. Cu generalii, însă, sunt mai blânzi. Chiar extatici.

Părintele medicinei

Jurământul lui Hipocrate (Hippocrate de Cos) este un jurământ care cuprinde îndatoririle morale ale unui medic în exercitarea profesiunii sale. Este atribuit lui Hippocrate, medic din Grecia antică, cel considerat ca fiind părintele medicinei. Multe din principiile acestui jurământ sunt și astăzi valabile, ca păstrarea secretului profesional sau interzicerea relațiilor intime cu pacienții, ne spune Wikipedia.

Acest jurământ se rostește la sfârșitul ceremoniei de încheiere a ciclului universitar de către absolvenții facultăților de medicină.

Jurământul lui Hipocrate:

"Jur pe Apollo medicul, pe Esculap, pe Higea și Panacea și pe toți zeii și zeițele, pe care îi iau ca martori, că voi îndeplini acest jurământ și poruncile lui, pe cât mă ajută forțele și rațiunea:

* Să respect pe cel care m-a învățat această artă la fel ca pe propriii mei părinți, să împart cu el cele ce-mi aparțin și să am grijă de el la nevoie; să-i consider pe descendenții lui ca frați și să-i învăț această artă, dacă ei o doresc, fără obligații și fără a fi plătit.
* Să transmit mai departe învățăturile acestei arte fiilor mei, fiilor maestrului meu și numai acelor discipoli care au jurat după obiceiul medicilor, și nimănui altuia.
* Atât cât mă ajută forțele și rațiunea, prescripțiunile mele să fie făcute numai spre folosul și buna stare a bolnavilor, să-i feresc de orice daună sau violență.
* Nu voi prescrie niciodată o substanță cu efecte mortale, chiar dacă mi se cere, și nici nu voi da vreun sfat în această privință. Tot așa nu voi da unei femei un remediu abortiv.
* Sacră și curată îmi voi păstra arta și îmi voi conduce viața.
* Nu voi opera piatra din bășică, ci voi lăsa această operație celor care fac această meserie.
* În orice casă voi intra, o voi face numai spre folosul și bunăstarea bolnavilor, mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare și de contacte intime cu femei sau bărbați, cu oameni liberi sau sclavi.
* Orice voi vedea sau voi auzi în timpul unui tratament voi păstra în secret, pentru că aici tăcerea este o datorie.
* Dacă voi respecta acest jurământ și nu îl voi călca, viața și arta mea să se bucure de renume și respect din partea tuturor oamenilor; dacă îl voi trăda devenind sperjur, atunci contrariul."

Cine l-a citit, înainte a arunca cu noroi?

Ei bine, cei care au blamat faptul că atunci când cadrul medical refuză să transmită el însuși o boală cu potențial criminal, neavând protecția cuvenită, află, citind măcar pentru prima dată ce e scris mai sus, că respectivii nu încalcă, ci își respectă Jurământul.

A se vedea acolo unde scrie "să-i feresc de orice daună", "mă voi ține departe de orice acțiune dăunătoare". E suficient.

Ceea ce înseamnă că nu e vorba de nicio "dezertare", nu e vorba nici despre "lașitatea soldatului", ci despre despre iresponsabilitatea criminală a "generalilor". A liderilor care știau ce urmează - a se vedea înștiințarea OMS din ianuarie 2020 - căci au fost avertizați.

Și nu avem nici măcar alegeri anticipate, nici locale în două tururi... Bătălii pierdute de niște "generali" care au depus și ei un jurământ, trimiși acolo de noi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play
DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel