Cum explică Kelemen Hunor gardul ridicat de Ungaria la granița cu România

Kelemen Hunor, președinte UDMR, a explicat ce părere are despre gardul ridicat de Ungaria la granița cu România.

"În primul rând, vreau să subliniez, să spun, că nu trebuie să ne isterizăm, să luăm toată chestia asta ca ceva împotriva României și nu trebuie să se folosească pentru a agrava oricum relațiile nu prea bune dintre cele două guverne, pentru că nu este cazul. (...) Eu cred că orice abordare sentimentală, viscerală nu e în regulă. Trebuie să vedem partea rațională, să vedem de ce am ajuns aici și trebuie să știm și să spunem acest lucru, că nu este împotriva noastră, nu este împotriva României, a cetățenilor români și nu împiedică circulația liberă între cele două state, în interiorul UE", a declarat Kelemen Hunor, pentru Agerpres.

"Gardul nu este împotriva românilor"

Președintele UDMR a mai spus: "Sigur că la noi, în această parte a Europei, zidul, gardul, nu are o conotație pozitivă, nu are cum să aibă o conotație pozitivă. Niciodată nu ne bucură un zid, nu ne bucură un gard. Dar, în același timp, trebuie să spunem de la bun început că această soluție a Guvernului ungar nu este împotriva României, nu este împotriva românilor, nu este împotriva cetățenilor români, nu este împotriva cetățenilor europeni. Că noi nici până acum nu am folosit granița verde, cum se spune, ci am folosit traseele principale, în mod legal. Noi niciodată nu am trecut, nici când ne-am dus spre Vest, nici când am venit dinspre Vest și nici alți cetățeni, din celelalte state nu au folosit metoda ilegală de a trece granița. Deci, nu este împotriva noastră. Este împotriva celor care trec granița ilegal și este pentru a proteja granița, până la urmă. Deci, nu trebuie să vedem această soluție ca pe ceva care ne desparte, care ne pune într-o situație dificilă. Fiindcă, pentru noi, sunt convins, pentru cetățenii români, pentru maghiarii din România și pentru orice cetățean europen acest gard nu va afecta nimic, nu va împiedica libera circulație". 

Kelemen Hunor susține că ridicarea gardului arată că "Uniunea Europeană este incapabilă de a gestiona criza migranților, nu are posibilitatea și capacitatea colectivă, nu este pregătită să facă față unei astfel de provocări".

Ungaria protejează România de refugiați?

"Pe de altă parte, trebuie să vedem și un alt aspect. Că Ungaria vine cu gardul spre noi, în România, spre râul Mureș și eventual dincolo de Mureș, pe o lungime de 20-25 de kilometri, și prin acest gard s-ar putea să împingă ruta refugiaților, a migranților spre Croația, spre Slovenia și nu în sus, către România. Deci nu vor veni spre noi, pentru că știu că este un gard și acolo și acest lucru înseamnă că România nu se va confrunta cu un val uriaș. (...) Nici România nu e pregătită pentru a primi 20-30-40 de mii de migranți în acest moment, așa cum nici Ungaria nu era pregătită pentru o astfel de situație și nu este pregătită nicio țară din UE. Dacă vreți, într-un fel, acest gard și această soluție s-ar putea, vrând-nevrând, să ne ajute, în sensul că rutele ocolitoare vor fi în altă direcție și nu spre România pentru cei care caută o intrare în spațiul UE. Important este să nu ne isterizăm", a conchis Kelemen Hunor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel