Cum explică Dan Sultănescu (CSCI) sondajele din Marea Britanie, răsturnate de exit-polluri

Analistul politic Dan Sultănescu, General Manager al Centrului de Studii și Cercetări Infopolitic (CSCI), a scrie, vineri, pe pagina sa de Facebook, despre sondajele din Marea Britanie, unde primele exit-polluri ale alegerilor parlamanentare au răsturnat total sondajele din campanie

Dan Sultănescu a făcut următoarele precizări:

"1. Sondajele naționale dau o idee despre votul popular, adică cum votează lumea, în general, la nivelul țării. Adică o medie. Adică, ceva util dacă s-ar vota liste, prin sistem de reprezentare proporționala (cum era la noi, într-o vreme, si cum va fi din nou de anul viitor).

2. Votul majoritar într-un tur are propria lui logică - dă o singura culoare unui colegiu, indiferent de proporția votului din acel colegiu. Câștigătorul ia totul. Și coloreaza colegiul cu a sa culoare. Efectul? Agregat, se creează o harta a câștigătorilor, nu a proporției votului. Așa ceva nu are cum să fie estimat de sondaje.

3. Sondajele ar fi de vină dacă s-ar fi făcut pe fiecare colegiu în parte și proiectiile ar fi apărut de aici, ceea ce nu cred (vorbim de peste 600 de colegii). Altfel, eventuala greșeala vine de la analiștii din presa, care au prezentat "proiecții" legate de împărțirea mandatelor pornind doar de la date de sondaj naționale.

4. Cred că trebuie să ne obișnuim cu acest sistem - îl vom avea și noi la alegerile locale de anul viitor (așa a fost și în 2012, până la urmă). Primarii vor colora hărțile în functie de câștigători, nu de proporția votului. Chiar și acolo unde se va câștiga cu doar câteva procente, se va da o culoare localității pe care lumea o va interpreta...". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel