Criză Republica Moldova. Apelul lui Igor Dodon

Igor Dodon
Igor Dodon

Preşedintele Igor Dodon a îndemnat, într-o postare pe Facebook, toţi funcţionarii publici, angajaţii structurilor de forţă şi militarii să asigure transmiterea paşnică a puterii în Republica Moldova către guvernul condus de Maia Sandu, informează joi Radio Chişinău.

'Mă adresez tuturor funcţionarilor publici, colaboratorilor structurilor de forţă, militarilor: voi puteţi deveni elementul de bază care va lansa procesul de transmitere paşnică a puterii, voi puteţi salva ţara de destabilizare', a scris Igor Dodon.

Apel la instituțiile de stat

De asemenea, Igor Dodon s-a adresat celor care conduc instituţiile de stat, ministerele, departamentele, procurorilor şi judecătorilor, inclusiv celor de la Curtea Constituţională, 'să demisioneze şi sa nu fie complicii uzurpatorilor'. Igor Dodon a subliniat că noua guvernare legitimă este susţinută de principalii parteneri externi ai R. Moldova: Rusia, Canada, statele europene, Comisia Europeană, Consiliul Europei şi alţii. În asemenea condiţii, unica decizie corectă ar fi transmiterea paşnică a puterii către noul parlament şi guvern legitim, se mai spune în mesajul lui Dodon. Într-un mesaj al Ministerului Apărării moldovean postat luni pe pagina oficială de Facebook a Armatei Republicii Moldova, se sublinia că aceasta se subordonează doar ordinii constituţionale, îşi continuă în mod obişnuit activitatea, nu se implică în criză şi va rămâne în afara jocurilor politice.

Forţele armate se subordonează, potrivit Constituţiei, 'exclusiv voinţei poporului pentru garantarea suveranităţii, independenţei, unităţii, integrităţii teritoriale a ţării şi democraţiei constituţionale', se spunea în comunicat, în contextul în care în ultimele câteva zile în Republica Moldova s-a instalat o dualitate de putere.

Parlamentul de la Chişinău rezultat în urma alegerilor legislative din 24 februarie s-a reunit sâmbăta trecută după ce, în urma unor luni de negocieri politice, s-a reuşit formarea unei majorităţi între socialişti - câştigătorii alegerilor - şi blocul prooccidental ACUM, alianţa care a ieşit pe locul al treilea. De asemenea, a fost învestit un nou guvern, la conducerea căruia a fost numită lidera Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), Maia Sandu.

Duminică, Curtea Constituţională a Republicii Moldova, care, potrivit unor observatori şi presei de la Chişinău, este aservită controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, a decis suspendarea temporară a lui Igor Dodon din funcţia de preşedinte, iar premierul Pavel Filip a fost numit preşedinte interimar. De asemenea, Curtea Constituţională a emis o hotărâre prin care Parlamentul Republicii Moldova a fost dizolvat, noi alegeri fiind programate în 6 septembrie de guvernul Filip.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel