Criză gunoi Sectorul 1. Clotilde Armand: Este un șantaj! Am cerut ridicarea licenței acestui operator

Clotilde Armand a făcut noi declarații referitoare la criza gunoiului din Sectorul 1.

"Este un şantaj total inacceptabil"

"Ce se întâmplă acum este un şantaj total inacceptabil, pe care statul român nu trebuie să îl accepte. Vedeţi pe străzile Sectorului 1 nişte muncitori ai operatorului de salubritate care muncesc, care mătură, care prestează nişte servicii scumpe, dar când e vorba de serviciul public, de ridicare de gunoi, ei nu prestează acest serviciu, când este obligatoriu prin lege, prin regulamentul de salubritate, prin contractul lor să o facă. Ei ce fac? Fac toate celelalte servicii scumpe, dar serviciul public nu îl prestează. Este un şantaj şi este inadmisibil.

Acest operator de salubritate lucrează pentru statul român şi nu invers. Am văzut cum muncitorii dădeau cu jet de apă pe trotuar, pe carosabil şi dădeau cu acest jet de apă şi pe gunoi, fără să îl ridice. Vi se pare o situaţie acceptabilă? Este o situaţie de şantaj, care nu este acceptabilă. În orice capitală europeană, a doua zi, ar fi oprit acest şantaj. Astăzi, am făcut o solicitare către ANRSC, care este autoritatea care reglementează activitatea aceasta de salubritate. Am făcut o solicitare de analiză pentru ridicarea licenţei acestui operator șantajist", a spus Clotilde Armand.

"Ne dorim să îi plătim pe sortatori direct"

"Ne dorim să îi plătim pe sortatori direct, nu prin firma de salubritate. Noi deja am făcut o plată de 9 milioane, în ultima zi a lunii mai, precizând clar că 4 milioane sunt pentru sortatori. Ei nu au primit suma respectivă. Ne dorim ca sortatorii să fie plătiţi direct. Noi am crezut ca operatorul va fi de acord cu această soluţie normală. Ei vor să continue şantajul. Este foarte grav", a mai spus primarul Sectorului 1.

"Ei vor ca noi să nu mai contestăm nicio factură, ceea ce nu putem să facem pentru că sunt deja contestate aceste facturi. Aceste 4 milioane pentru sortatori deja s-au achitat", a adăugat Clotilde Armand.

"Tarifele nu au nicio legătură cu realitatea"

"În calitate de consilier local, am avut mereu aceeaşi linie. În momentul în care un prestator de salubritate are un monopol public, este delegat, avem un serviciu public de prestat, regula este aşa, la nivel european... Noi îi decontăm costurile plus un profit. La nivel european, acest profit este 5,5%. Peste 5,5% se numeşte ajutor de stat şi este interzis. Ca să îi decontăm costurile, trebuie să ştim care sunt aceste costuri. Eu am cerut, în acest consiliul local, de patru ori deja, acest drept de control care este prevăzut de lege, de contract şi de toate reglementările în vigoare. Acest drept de control îmi permite să verific şi să ştiu care sunt costurile efective ale operatorului ca să pot să am nişte tarife care corespund cu aceste costuri.

La ora actuală, avem nişte tarife care nu mai corespund cu absolut nimic. Sunt de cinci ori, de zece ori mai mari decât au fost la licitaţie. Este normal ca, în momentul în care este o licitaţie, să vii cu o fundamentare şi o estimare a costurile, dar apoi este prevăzut ca în fiecare an să verifici care sunt costurile efective şi pe baza acestora se fac anumite tarife. Tarifele care se fac la ora actuală nu au nicio legătură cu realitatea şi cu costurile efective. Acest litigiu comercial nu are legătură cu ridicarea gunoiul. Este interzis prin lege să nu ridici gunoiul, când ai o delegare de serviciu public", a mai spus Clotilde Armand.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel