EXCLUSIV  Coaliția, săpată din interior? Hideg, ARGUMENT, scenariu: Va fi vorba de demisia prim-ministrului

foto: Inquam Photos / George Călin
foto: Inquam Photos / George Călin

Sociologul Mădălina Hideg, de la institutul de sondare ARGUMENT, al DCMedia Group, a vorbit despre ”rotativa” din mai și continuarea coaliției PSD - PNL. 

”Va fi interesant să vedem ce se întâmplă după luna mai, când va avea loc rotirea între PSD și PNL la guvernare. Din datele noastre, reiese că românii își doresc să funcționeze această coaliție și își doresc să fie și funcțională și să ajungă să se rotească la guvernare cele două forțe politice, însă rămâne de văzut în ce măsură coaliția nu va fi cumva săpată din interior. Cred că și PNL, și PSD au suficiente motive ca, la un moment dat, mai ales pe finalul anului, să nu-și mai dorească această formulă de guvernare. PNL acumulează o serie de frustrări în urma faptului că este cumva într-un con de umbră a PSD, întrucât românii percep măsurile luate de guvern ca fiind mai mult măsurile PSD. Cumva, PSD capitalizează mai mult încrederea românilor față de PNL. Este posibil să apară o serie de frustrări și-n urma rotației de la guvernare, atunci când PNL va pierde unele poziții pe care le consideră cheie. Pe de altă parte, pentru PSD știm că este deja aproape un obicei să iasă de la guvernare înaintea unei runde de alegeri” a spus sociologul Mădălina Hideg în cadrul interviului DCNews. 

Va demisiona premierul? 

Argumentând posibila ieșire de la guvernare, Mădălina Hideg consideră că aceasta ar putea fi prilejuită de ”presiunile sociale care pot să escaladeze la un nivel suficient de înalt încât să ofere tocmai acest context celor două partide, ca unul dintre ele să iasă de la guvernare”. ”Cred că va fi mai mult vorba de demisia prim-ministrului la un moment dat și astfel e cumva necesar să se formeze un alt guvern care probabil va fi unul minoritar”. 

Cine trage PNL? 

Despre rolul președintelui Klaus Iohannis în acest context, sociologul consideră că dorește să joace în așa fel încât să nu iasă complet de pe scena politică, odată cu încheierea mandatului prezidențial. Întrebată dacă e cineva mai puternic decât Nicolae Ciucă în PNL, dacă există o ”locomotivă” în acest moment, Mădălina Hideg a răspuns că ”în PNL, încrederea în personalitățile politice e destul de interesantă, în sensul în care premierul Nicolae Ciucă nu e cel care se bucură de cea mai mare încredere din partea românilor și, prin urmare, nu e 100% acea locomotivă a partidului. Cred că cei din PNL ar trebui să decidă dacă doresc sau nu să reveleze publicului topul încrederii în personalitățile din propriul partid”. În continuare, președintele Klaus Iohannis se bucură de o încredere sporită, peste liderii coaliției de guvernare, o încredere despre care Mădălina Hideg spune că ar dori să o contabilizeze în contul PNL. Din sondaje însă, reiese că acest lucru nu se întâmplă 100%, respectiv cei care au încredere în Klaus Iohannis nu sunt 100% votanți PNL. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel