EXCLUSIV  Când afară sunt 35 de grade, asfaltul are peste 60: cum îți dai seama vizual când scade aderența. Cu toții am observat acea imagine/ VIDEO

Fotografie de la Maria Luiza  Melo, Pexels
Fotografie de la Maria Luiza Melo, Pexels

Odată cu venirea lunii iulie, temperaturile caniculare pun stăpânire pe România. Iată care este cel mai mare pericol pentru şoferi în această perioadă. 

L-am întrebat pe Titi Aur, expert de conducere defensivă, ce riscuri apar când conducem pe vreme caniculară. Iată ce ne-a explicat, la DC Conducem.

"Trebuie să ştim că pe caniculă apar câteva solicitări în plus. În primul rând, asfaltul, când afară avem 35-40 de grade, poate să ajungă la 60 de grade, chiar spre 70 de grade. Cu cât este mai cald, asfaltul are aderenţă mai bună, mai puţin când ajunge spre zona de topire. Când mergem pe şosea şi vedem acea imagine de ai senzaţia că e ud asfaltul, acolo aderenţa scade. Să avem grijă acolo. 

Este solicitată foarte mult maşina în general, dar anvelopa este foarte solicitată. Când circulăm, anvelopa se încălzeşte. Când asfaltul are 50-60 de grade, anvelopa se supraîncălzeşte. Dacă avem anvelope de iarnă lăsate pe maşină, este cel mai mare pericol. În afară de uzura foarte mare, avem şi aderenţă foarte mică. 

Dacă avem anvelope de vară, trebuie să verificăm presiunea şi să ne imaginăm că anvelopa este deja suprasolicitată, să nu o mai solicităm şi noi cu accelerări şi frânări bruşte. 

Toată maşina este supraîncălzită, ceea ce înseamnă că trebuie să avem instalaţia de climatizare bine pusă la punct. Adică să avem cantitate suficientă de freon, iar filtrul de particule să fie desfundat, ca să circule bine aerul prin maşină. Este bine să avem apă în maşină, pentru că nu ştii când rămâi pe undeva, din motive de accident, ploaie torenţială, etc. Când suntem cu familia, copiii, e bine să avem astea la noi. 

Şi să ţinem minte că pe căldură, solicitarea maşinii, dar şi a noastră, e mai mare. Şi atunci oboseala poate să apară. Deci trebuie să facem pauze mai dese, mai ales când facem drumuri lungi. Poate să apară starea de somnolenţă, de asta e bine să ne hidratăm, maşina să fie bine pregătită, şi să ne gândim şi la scăderea aderenţei", a declarat Titi Aur. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel