Botoşani: Viiturile de pe Prut au erodat peste 6.000 de metri liniari de mal, producând pagube de 77 milioane lei

[] []

13 iun 2019 / 14:39
Salveaza PDF Comentarii

Malul românesc al râului Prut a fost erodat pe o porţiune de peste 6.400 de metri liniari ca urmare a viiturilor semnificative înregistrate în luna mai, a declarat, joi, în şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, inginerul şef al Sistemului de Gospodărire a Apelor, Gheorghe Luşneac.

Potrivit acestuia, pagubele provocate sunt estimate la peste 77 de milioane de lei. Cele mai însemnate prejudicii s-au înregistrat în comuna Hudeşti, acolo unde viiturile repetate au afectat 2.101 metri liniari din malul apei. Pentru refacerea malului, ar fi necesare peste 25 de milioane de lei. De asemenea, pe raza oraşului Darabani, Prutul a erodat 1.921 de metri liniari de mal, provocând pagube de peste 23 de milioane de lei. Totodată, la Suharău, malul a fost afectat pe o lungime de 1.899 de metri, prejudiciul estimat fiind de 22,7 milioane de lei.

Cea de-a patra unitate administrativ-teritorială afectată de viiturile de pe Prut este Păltiniş, unde malul a fost erodat pe o lungime de 505 metri, cu pagube de şase milioane de lei. 'Soluţiile sunt remedierile acestor eroziuni, însă valoarea este de 1.250 de lei pe fiecare metru liniar la ora actuală. Practic, se impune o consolidare', a precizat Luşneac. Acesta susţine că, în luna mai, nivelul maxim al Prutului a fost de 401 centimetri, iar debitul maxim de 740 mc/s, în staţia hidrometrică de la Răduţi Prut.


Te-ar putea interesa


Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.27