Bibliotecarul, ghid în labirintul cunoașterii. Mireille Rădoi, mesaj

În România, începând cu anul 2005, 23 aprilie a fost declarată Ziua Bibliotecarului, fiind sărbătoriți toți ocrotitorii tăcuți și devotați ai cărților, păstrători meticuloși ai cuvântului scris și, de multe ori, tălmăcitori ai înțelesului acestora.

 

„Carte frumoasă... Cinste cui te-a scris!

Cuvintele lui Arghezi din cunoscuta poezie Ex libris sunt, poate, cele mai potrivite pentru a fi rostite pe 23 aprilie, Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor, sărbătoare instituită în anul 1995, la inițiativa UNESCO, și marcată de atunci în peste 100 de țări din lume. 

Un tribut adus celor care se ocupă de cărți, de la prima literă așternută pe hârtie până la distribuirea volumelor în lumea cititorilor, implicând păstrarea și recomandarea acestora, alegerea acestei zile are și o valoare simbolică, întrucât pe 23 aprilie în același an, 1616, se stingeau din viață doi titani ai literaturii universale – Shakespeare și Cervantes. Trebuie să subliniez, de altfel, că Ziua Cărţii a fost marcată pentru prima dată în Spania, în anul 1923, în memoria scriitorului Miguel de Cervantes.”

Bibliotecarul, ghid în labirintul cunoașterii 

„Încă din anul 1838, de la inaugurarea oficială a primei biblioteci publice naționale (la Colegiul „Sf. Sava” din București), rolul bibliotecarilor a fost recunoscut ca fiind esențial în educația și formarea tinerilor, dar nu numai. Imaginea multora dintre aceștia a rămas întipărită în memoria cititorilor împătimiți, pentru că Bibliotecarul, alături de profesori și părinți, știe să te ghideze prin labirintul cunoașterii, inclusiv în era tehnologică a cărților electronice și a bazelor de date aproape infinite.

În cei peste zece ani de când am onoarea de a conduce Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, mi-am dedicat eforturile pentru promovarea lecturii și reafirmarea importanței profesiei de bibliotecar, alături de toți cei care își desfășoară activitatea în această instituție încărcată de istorie, unde lecțiile trecutului se îmbină cu practicile viitorului, pentru a performa în prezent.

Gaudeamus igitur cu ocazia sărbătorii cărții, a autorilor, traducătorilor, editorilor și bibliotecarilor!” arată un comunicat al BCU „Carol I” București. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel