EXCLUSIV  ”Atac la Diaspora”, la fel ca ”Punctul 8”. Cifrele sunt identice

Val Vâlcu / 24 noi 2019 / 20:15 Salveaza PDF Comentarii
diaspora
diaspora


În 1990, Opoziția a mizat pe”punctul 8”, dintr-un manifest al revoluționarilor timișoreni.  Era, de fapt, un atac la Ion Iliescu. Punctul 8 al proclamației de la Timișoara cerea lustrația celor care au avut funcții în PCR. 

Se urmărea asocierea imaginii liderului FSN cu fostul regim, în ipoteza că electoratul va sancționa ”nomenclatura comunistă” și își va da votul Opoziției. Surpriză, Ion Iliescu a obținut  80%  la primele alegeri postrevoluționare. Iar tema a fost reluată și în 1992, când a obținut  un confortabil 61%.

În oglindă, după 2004, PSD a folosit, cu același insucces, strategia blamării Diaspora, pe care o vedea responsabilă de eșecurile partidului la prezidențiale: de ce se amestecă, să voteze doar cei care plătesc taxe, să nu ne dea lecții, dacă nu cunosc situația etc.

Ambele strategii sunt greșeli de comunicare și, coincidență, au în spate aceeași cifră. În 1989 erau patru milioane de membri de partid în România. În milioane de familii se afla măcar un carnet de partid. Teoretic, de lustrat ar fi fost lustrate câteva mii de persoane. Dar, cei mai mulți dintre membrii de partid s-au simțit vizați de punctul 8. La fel, familiile acestora. În Europa lucrează, acum, patru milioane de români.  Milioane de familii din țară au pe cineva plecat la muncă sau stabilit în străinătate.  

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.23