Arhiva SIPA. Comisie de anchetă. Componență și obiective

Plenul reunit al Camerei Deputaților și Senatului a votat înființarea Comisiei de anchetă pentru clarificarea aspectelor legate de desfiinţarea Direcţiei Generale de Protecţie şi Anticorupţie (SIPA). În urma votului s-au înregistrat 153 pentru și 51 împotrivă.

Președintele comisiei va fi senatorul PSD Șerban Nicolae. Din comisie mai fac parte, din partea PSD: Marian Pavel (senator), Adrian Nicolae Diaconu (senator), Alexandru Bălănescu (deputat), Costel Dunava (deputat), Liviu Pleșoianu (deputat), Mihai Valentin Popa (deputat). Membri ai Comisiei din partea PNL sunt deputatul Gabriel Andronache și senatorii Cristina Trăilă și Daniel Fenechiu. ALDE va fi reprezentat de Marius Surgent. USR va fi reprezentat de senatorul Mihai Goțiu și îl va avea ca supleant pe senatorul George Dîrcă. PMP va avea un membru în Comisie - deputatul Robert Turcescu. Grupul parlamentar al UDMR va fi reprezentat de senatorul Lóránd Turos.

Printre obiectivele comisiei se numără stabilirea rolului activ al ministrului de resort la adoptarea HG 127/2006, precum şi ce acte au fost întocmite în intervalul celor 3 luni prevăzut de această hotărâre, de ce nu s-au finalizat procedurile de desfiinţare şi de ce nu s-a emis o nouă hotărâre privind prelungirea termenului, identificarea procedurilor stabilite pentru inventariere, preluare de către comisia numită prin ordin, predare, depozitare şi păstrare a arhivei, precum şi procedura stabilită pentru accesul la documentele din arhiva SIPA.

De asemenea, comisia are ca scop și  audierea persoanelor care au numit comisiile de inventariere, care au avut acces în arhivă în mod legal cu privire la informaţiile sau documentele pe care le-au accesat, în ce scop au fost folosit şi care este actul constatator al acestor verificări, precum şi a persoanelor din cadrul ANP care au avut în custodie arhiva, identificarea şi audierea persoanelor care au avut acces în arhivă fără respectarea condiţiilor legale.

Comisia vrea să mai afle dacă documentele aflate în arhivă, hard-urile şi alte acte în format electronic au fost fotocopiate, sustrase, distruse, de către cine şi în ce scop.

PNL nu susţine înfiinţarea acestei comisii, dar va participa cu membri, a anunţat senatorul liberal Daniel Fenechiu. Reprezentanţii USR au votat împotrivă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel