Alo? E deschis la Guvern?

Se pare ca nu. Executivul a dat ultimul tun.

Rectificarea bugetara. Prin care se iau bani - de unde credeti? - de la Invatamant si de la Cultura. Si unde se duc banii? La serviciile secrete. Bani multi. Bani publici. Pentru ca tot vorbim despre ofiteri acoperiti. Dar si aceasta este o perdea de fum. Esenta rectificarii e alta. Banii lui Dragnea. Prin care sunt cumparati primari. Dar, dincolo de aceasta scamatorie, ramane totusi intrebarea: Mai guverneaza cineva aceasta tara?

Premierul Victor Ponta e de mult timp in campanie electorala. De foarte mult timp. S-a plasat mai degraba intr-un joc de imagine decat in postura de sef al Executivului. De bun administrator al treburilor tarii. Mai mult mimeaza. Si mai putin guverneaza. Iar mana lui dreapta, domnul Liviu Dragnea, viceprim-ministru, este, atentie, sef al campaniei electorale prezidentiale. Deci, si el se ocupa cu altceva. Singura zona in care se suprapune activitatea sa din Executiv cu cea din campanie este de tip infractional. Santajarea si cumpararea, cu bani publici, a unor primari si consilieri judeteni. Conform ordonantei. O ordonanta electorala. Mai exista totusi un viceprim-ministru. Domnul Kelemen Hunor. Dar nici el nu guverneaza. Dimpotriva, se ocupa tot de campania prezidentiala. A UDMR. Si nu numai. Mai are treaba cu procesul impotriva statului roman. Pe chestiuni etnice. Proces in care joaca la doua capete. Intr-un fel, fiind viceprim-ministru, reprezinta si statul. In rest, domnul Kelemen Hunor pastoreste Cultura. Si nici macar nu clipeste atunci cand, printr-o rectificare bugetara, se mai iau, in loc sa se dea, bani de la acest minister vitregit.

Si in aceste conditii, o intrebare revine obsedant: Mai guverneaza cineva Romania? Cata minte trebuie sa ai sa-ti imaginezi ca cetatenii acestei tari nu vor sanctiona aceasta scamatorie a premierului Victor Ponta? Sa stai la butoanele financiare, sa imparti resursele tarii fara sa fi capabil sa produci venituri, sa duci, prin urmare, tara in picaj, sa golesti portofele romanilor si, in acelasi timp, sa fi actor principal in campania prezidentiala. Sa-ti oferi singur biletul de favoare.

Dar cum ar sta lucrurile altfel? Tine de bunul simt ca cel care candideaza la alegerile prezidentiale sa se retraga din Executiv. Ca cel care conduce o campanie electorala sa faca la fel. In timpul campaniei electorale, pentru a nu exista nu suspiciuni, ci certitudini de frauda, este obligatoriu un interimat la Guvern. Sa ne amintim. A facut-o pana si Adrian Nastase. Cel atat de mult blamat de catre dreapta politica. Pana si Adrian Nastase, in 2004, s-a retras de la Palatul Victoria, lasand interimar un om politic neimplicat sub nicio forma in campania electorala. Dar Victor Ponta este prea las pentru a renunta la conferintele si briefingurile zilnice facute din postura de premier. Pentru a scapa din mana, cel putin aparent, butoanele resurselor. Ii este mult prea multa frica de consecintele pierderii alegerilor. Si atunci se cramponeaza. Se tine cu dintii si cu unghiile de scaun. Cu riscul de a rupe scaunul. Sau dintii. Sau unghiile. Sau pe toate la un loc.

Unii romani ar putea sa spuna ca e mai bine asa. Decat sa fie rau guvernata, mai bine Romania sa nu fie guvernata deloc. Numai ca nu despre asta este vorba. Chiar daca Victor Ponta este in campanie electorala si cu atat mai mult, sub aspectul dirijarii resurselor prin pomeni electorale si altele, se cheama ca, intr-un fel, el tot guverneaza. Guverneaza asupra resurselor.

Citește mai multe pe CorectNews

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel