DW critică mitingul Mișcării Populare: Un recital de populism veritabil

Postul de radio german Deutsche Welle (DW) consideră că mitingul de sâmbătă al Partidului Mișcării Populare a dezamăgit, întrucât a lipsit total spiritul citadin sau finețea urbană promisă de intelectualii care sprijină PMP. 

"Traian Băsescu condamna recent la reuniunea Partidului Popular European de la Dublin ascensiunea populismului. Dar propriul său partid a dat la sfârşitul săptămânii trecute un recital de populism veritabil", scrie DW, în ediția online.

Potrivit DW, la mitingul PMP organizat sâmbătă împotriva suplimentării accizei la combustibili multe lucruri au surprins.

Pe lângă ambianţa naționalistă "de tip PUNR sau Vatra Românească din anii '90, cu steagurile tricolore care copleşeau steagurile partidului şi cu imnuri virile, în orchestraţie brutală" de la protest, DW consideră că a surprins și "absenţa totală a spiritului citadin, a fineţii urbane pe care le promiteau insistent Teodor Baconschi, Theodor Paleologu sau Adrian Papahagi", precum și lipsa empatiei între manifestanți și trecătorii bucureșteni, dar și preluarea unui mesaj al președintelui Băsescu legat de recunoașterea provinciei Kosovo de către Theodor Paleologu, care s-a referit la maghiari.

DW remarcă și mesajul unionist, "inhibat totuşi în ultima vreme din motive de conjuctură externă", prezent în discursul de sâmbătă al lui Eugen Tomac, și afirmă că, deși premierul Ponta a stat în centrul contestațiilor, "stilistica mitingului a trimis mai curând la agitaţiile naţionaliştilor post-ceauşişti din Ardeal. E deconcertant să vezi că, în disperare de cauză, PMP a abandonat toate exigenţele. Se pare că nu mai e timp de fineţuri, de campanii elaborate, căci mai sunt două luni şi jumătate până la alegeri şi partidul se află la 5-6%, în zona de incertitudine pe care o presupune marja de eroare", comentează semnatarul articolului, care lansează întrebarea de ce s-a mai înființat PMP, "dacă nu face decât să reia toate poncifele reţetei naţional-populiste?"

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel