Adrian Năstase: BOR, prezența nevăzută la parada militară de 1 Decembrie

Fostul premier Adrian Năstase, fin cunoscător al diplomației externe, identifică, de Ziua Națională a României, motivele care au dus în ultimul sfert de secol la diminuarea capitalului "NAȚIONAL" în mentalul românilor și explică de ce Biserica Ortodoxă Română, "o prezență nevăzută și la Parada militară de 1 Decembrie", se confruntă în ultimul timp cu atacuri difuze, anonime.

Potrivit fostului premier Adrian Năstase, Biserica Ortodoxă Română reprezintă, în condițiile proceselor de globalizare și de colonizare, "o ultimă redută a identității naționale, greu de cucerit" și chiar dacă se impun anumite corecții în modul de acțiune a acestei instituții, ea trebuie să-și continue rolul de protector al acestei identități. 

Iată postarea integrală a lui Adrian Năstase, de Ziua Națională a României:

"Biserica si identitatea natională

Astăzi, la 1 Decembrie, sărbătorim Ziua NATIONALA. La Multi Ani, tuturor!

In ultimile săptămâni, am incercat să definesc ce inseamnă, pentru noi, „national", in conditiile proceselor de globalizare si de colonizare. Slide-urile lui Florin Georgescu arată in mod clar felul in care, in ultimii 25 de ani, capitalul NATIONAL s-a diminuat. Privatizările, investitiile străine, restituirile au creat conditiile in acest sens. Clasa politică NATIONALA este pusă sub tutelă, ambasadele străine se pronuntă frecvent in legătură cu viata politică si cu diverse teme de politică internă. Unele ONG-uri, sponsorizate din străinătate, produc agenti de influentă care, ulterior pătrund si in zonele de decizie sau in apropierea lor. In activitatea lor, serviciile de informatii, procurorii lucrează foarte strâns cu reprezentanti străini. Armata isi desfăsoară actiunile in străinătate sub steaguri străine. Tinerii români talentati nu mai merg doar la Paris sau Berlin, ca acum 150 de ani, ci in numeroase orase occidentale, devenind – multi – un fel de apatrizi ai multinationalelor ce colonizează inclusiv tara lor.

Citește și: Vicepremierul, pe blog: Ne facem nefericirile cu mâna noastră

„Guvernele, până la Nicolae Mavrocordat, mai aveau acel românism, acele obiceiuri vechi de noblete si de fraternitate natională; boierii mai tineau cu poporul... După dominatia insa a fanariotilor a inceput luxul si slăbiciunile orientale si cu aceasta ura si antipatia reciprocă. Desele invaziuni in adevăr au contribuit mult la dezvoltarea civilizatiunii, dar ce folos? că au omorât nationalitatea si industria." (pag.26) Asa scria, la 1891, D. Pappazoglu, in cartea sa despre fondarea Bucurestiului. Preocesul pe care il descria el a continuat. Mai ales după incheierea Războiului Rece.

O ultimă redută a identitătii nationale, greu de cucerit, este Biserica Ortodoxă Română. O institutie AUTOCEFALA. O institutie care nu se supune globalizării, care isi păstrează traditiile, care nu acceptă prozelitismul sau expansiunea cultelor neo-protestante. Asa se explică atacurile difuze, anonime – cele mai multe – din ultima vreme, impotriva sa. Construirea Catedralei Nationale pare, pentru acestia, prin simbolul său, o adevărată sfidare. O formă de rezistentă impotriva acestei cruciade.

Sigur, BOR va trebui să se modernizeze. Sigur, va trebui să-si amplifice functia socială. Sigur, preotii – mai ales cei din zonele rurale – vor trebui să se supună, in totalitate, regulilor de integritate. Dar dincolo de aceste corectii necesare, Biserica ortodoxă trebuie să rămână, asa cum a fost, de-a lungul secolelor, un protector al identitătii nationale românesti. Din acest punct de vedere, ea este o prezentă nevăzută si la Parada militară de astăzi".

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel