La doar câteva luni de când a fost interzisă, vânătoarea în Delta Dunării ar putea fi din nou permisă dup ce deputaţii au adoptat, cu amendamente, Ordonanţa 127/2010 pentru adoptarea unor măsuri destinate dezvoltării economico-sociale a zonei Delta Dunării.
La sesiunea de vot final de joi, Ordonanţa nu a fost supusă la vot, luarea unei decizii finale de către Camera Deputaţilor, for decizional, rămânând pentru o şedinţă viitoare.
Reprezentanţii opoziţiei au solicitat retrimiterea la comisiile de specialitate, criticând amendamentele aduse Ordonanţei.
Reintroducerea vânătorii este reglementată printr-un amendament iniţiat de către deputatul PDL Vasile Gherasim.
Amendamentul adoptat şi în comisii prevede că "valorificarea resurselor naturale din domeniul public de interes naţional prin activităţi economice tradiţionale - păşunat, cultivarea terenurilor ieşite temporar de sub ape, albinărit, recoltarea florei şi a faunei naturale terestre şi acvatice - practicarea serviciilor de turism şi agrement, a pescuitului recreativ-sportiv şi a vânătorii raţional reglementată, realizarea de servicii de transport pe canale navigabile, cu excepţia Dunării şi a braţelor sale, desfăşurate pe teritoriul rezervaţiei, precum şi desfăşurarea unor lucrări pentru întreţinerea digurilor şi a canalelor existente se efectuează pe baza actelor de reglementare a activităţilor respective, eliberate de Administraţia Rezervaţiei, stabilite prin regulamentul rezervaţiei".
Pe de altă parte, deputatul Ovidiu Ganţ a ameninţat că minorităţile nu vor vota ordonanţa dacă nu va fi acceptat un amendament al grupului. Astfel, deputaţii au adoptat un amendament iniţiat de Miron Ignat (Minorităţi), care prevede că "persoanele fizice care domiciliază în Rezervaţia Delta Dunării au dreptul de a pescui cu unele proprii în baza unui permis obţinut conform legii fără plata vreunei taxe".
Potrivit Legii 136 din 2011, publicată în iulie în Monitorul Oficial, vânătoarea în Rezervaţia Biosferei Delta Dunării este interzisă.
Vasile Gherasim, preşedinte al Comisiei de Administraţie şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, afirma recent că populaţia din Delta Dunării "se va trezi cu şacalul în curte" dacă vânătoarea nu va fi reintrodusă. În acelaşi timp, directorul de la Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu, declara că se teme de abuzuri.
"Ne-am documentat. În toate celelalte delte din lume există vânătoare, tocmai pentru a proteja speciile care sunt mai puţin agresive faţă de speciile agresive. Dacă lăsăm aşa, ne trezim cu şacalul în curtea omului! Nu e prea mult spus. Avem reclamaţii de la ei, că şacalul s-a înmulţit foarte mult şi că a ajuns până în preajma gospodăriilor oamenilor. Şi mistreţul s-a înmulţit foarte mult şi face mari distrugeri. Cel mai periculos este şacalul şi ciorile grive!", spunea Gherasim.
Pe de altă parte, directorul executiv al asociaţiei Salvaţi Dunărea şi Delta, Dan Bărbulescu,nu este de acord susținând că ar putea apărea abuzuri, dacă vânătoarea va fi reintrodusă în Delta Dunării.
"Nu ştiu dacă domnul deputat, preşedintele Comisiei (de administraţie şi echilibru ecologic-n.r.) a auzit de vânătoarea de extracţie, care se foloseşte în majoritatea rezervaţiilor şi din România şi din lume. Adică în momentul în care se înmulţeşte o specie dăunătoare peste limite, se dau autorizaţii şi se extrag exemplarele care sunt în exces. Ceea ce nu va fi cazul aici, pentru că în lege nu apare nici ce a spus dânsul, că se va vâna raţional şi controlat. Dă dânsul asigurări că se va întâmpla aşa? Nu. Trebuia menţionat acolo!", spunes Dan Bărbulescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu