Încercarea de a desființa CCR amenință statul de drept, spune Reding

Viviane-Reding-310x186
Viviane-Reding-310x186

Comisarul european pentru Justiție, Viviane Reding, a declarat că tentativele de desființare a Curții Constituționale a României și slăbirea independenței justiției din Ungaria sunt exemple de amenințare sistematică la adresa statului de drept.

"Am avut în ultimii ani unele probleme de rezolvat și a trebuit să o facem ad-hoc. A trebuit să avem imaginație, pentru că tratatele nu prevăd măsuri (pentru încălcarea statului de drept - n.r.), cu excepția articolului 7, care este opțiunea nucleară", a explicat Reding, potrivit ziare.com, necesitatea unui nou cadru pentru protejarea statului de drept.

Ea a exemplificat ”amenințarea sistemică” la adresa statului de drept prin două situații din România și Ungaria.

"Încercarea de a desființa o Curte Constituțională, pentru ca acea Curte Constituțională a criticat destul de des legile Guvernului. Ăsta fost cazul României. Sau amenințarea independenței justiției, a judecătorilor, cum a fost cazul în Ungaria", a spus Reding, în cadrul unei conferințe de presă comună cu președintele CE, Jose Manuel Barroso, și comisarul pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom.

Guvernul Ungariei a fost aspru criticat de Comisia Europeană după ce, anul trecut, prin modificarea Constituției a defrișat atribuțiile Curții Constituționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel