Staruri şi un film cu zombie lansează marţi seară cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes

Festivalul de Film de la Cannes debutează marţi seară cu multe staruri, vedete în ţinute strălucitoare pe covorul roşu şi un film cu zombie, regizat de Jim Jarmusch, cu Bill Murray, Tilda Swinton, Iggy Pop şi Selena Gomez în distribuţie, care vor lansa o ediţie ce va fi marcată de prezenţa unui număr impresionant de celebrităţi, informează AFP.

Printre aceste staruri se află şi Alain Delon, personalitate legendară a cinematografiei franceze, care va fi recompensat cu un trofeu Palme d'Or onorific. Nici în acest an nu lipsesc polemicile de la Cannes, prezenţa starului francez generând controverse din cauza unor fraze ale acestuia considerate 'rasiste, homofobe şi misogine' de asociaţia Women and Hollywood, rostite în trecut de protagonistul filmului 'Ghepardul' şi denunţate într-o petiţie. 'Alain Delon are dreptul de a gândi ceea ce gândeşte', a reacţionat luni delegatul general al festivalului, Thierry Fremaux.

'Este complicat să analizezi prin ochelari din zilele noastre lucruri care s-au întâmplat şi au fost spuse în urmă cu mai mulţi ani', a adăugat el. 'Asta spune multe despre America', a comentat în cotidianul Liberation, marţi, Pierre Lescure, preşedintele festivalului. 'Alain Delon (...) este un om care a putut să spună anumite cuvinte, care a făcut de asemenea anumite lucruri în viaţa lui', a subliat el, sperând să închidă această polemică.

După ce a fost busculat de prezenţa în competiţie a unor producţii realizate de Netflix în urmă cu doi ani, apoi de veritabilul seism #MeToo anul trecut, Festivalul de la Cannes a revenit la principiile sale fundamentale: cinematografia şi paietele. Marţi dimineaţă, celebrul covor roşu a fost adus în faţa scărilor de la Palais des festivals din Cannes, înainte de a fi instalat în cursul după-amiezii, pentru a primi celebrităţile invitate pe Croazetă. Charlotte şi Javier Pe durata celor 12 zile ale festivalului (14-25 mai), la Cannes sunt aşteptate mari nume ale celei de-a şaptea arte, precum Tarantino, Almodovar şi Dolan, dar şi numeroase staruri. Defilarea starurilor pe covorul roşu va începe marţi seară, odată cu premiera filmului 'The Dead Don't Die', regizat de Jim Jarmusch, un obişnuit al Croazetei.

Selectat în competiţia oficială, regizorul american a reunit o distribuţie de cinci stele, compusă din actori şi muzicieni, pentru un film cu zombie, care se anunţă amuzant şi promite o prezenţă strălucitoare pe covorul roşu. Acest film, care va intra în cinematografe miercuri şi va fi difuzat marţi seară simultan cu proiecţia de la Cannes în aproape 600 de cinematografe din Franţa, va fi difuzat la finalul unei ceremonii de deschidere ce va fi prezentată la fel ca anul trecut de actorul Edouard Baer. Unui duet glamour, alcătuit din actriţa şi cântăreaţa Charlotte Gainsbourg şi actorul Javier Bardem, îi va reveni misiunea de 'a declara deschisă' cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de la Cannes. Ceremonia va aduce, de asemenea un omagiu cineastei Agnes Varda, decedată la sfârşitul lunii martie.

O fotografie cu ea, cu privirile fixate pe obiectivul unei camere de filmat, realizată în timpul filmărilor de la primul ei lungmetraj, a fost aleasă pentru afişul oficial al festivalului, care este expus peste tot în Cannes, un oraş invadat de numeroşi fotografi amatori. Cei doi copii ai cineastei, Mathieu Demy şi Rosalie Varda, vor urca scările din faţa Palais des festivals marţi seară, însoţiţi de ministrul francez al Culturii, Franck Riester. 21 de filme în competiţie După ceremonia de deschidere, vine momentul competiţiei. Juriul din acest an, prezidat de Alejandro Gonzalez Inarritu, cineast premiat cu cinci Oscaruri, va trebui să aleagă dintre cele 21 de filme selectate în cursa pentru Palme d'Or pelicula care va succede laureatului de anul trecut, lungmetrajul 'Shoplifters', regizat de japonezul Kore-Eda.

Cineastul mexican va fi ajutat în această misiune de alţi artişti de marcă şi cu personalităţi puternice. Printre ei se află grecul Yorgos Lanthimos, francezul Robin Campillo şi americanca Kelly Reichardt, dar şi alţi cinci artişti de seamă: Alice Rohrwacher, Enki Bilal, Elle Fanning, Maimouna N'Diaye şi Pawel Pawlikowski. Misiunea lor se anunţă una dificilă prin prisma competiţiei de înalt nivel din acest an, marcată de cineaşti care debutează la Cannes şi nume celebre ale celei de-a şaptea arte (cinci regizori din competiţia din 2019 au câştigat deja trofeul Palme d'Or).

Printre ei, se află şi Quentin Tarantino, care, la 25 de ani după victoria obţinută cu 'Pulp Fiction', revine la Cannes cu 'Once Upon a Time in Hollywood', probabil cel mai aşteptat film al selecţiei, care îi aduce pentru prima oară împreună pe acelaşi afiş pe Leonardo DiCaprio şi Brad Pitt. Va fi prezent şi Abdellatif Kechiche, recompensat cu Palme d'Or în 2013 cu 'Le vie d'Adele', care revine în acest an pe Croazetă cu 'Mektoub my love: Intermezzo'. În afara competiţiei, spectacolul va fi asigurat de prezenţa pe covorul roşu a unei legende a fotbalului, Diego Maradona, cu ocazia prezentării unui documentar care îi este dedicat, dar şi de cântăreţul Elton John, care va fi prezent pe Croazetă la proiecţia filmului său biografic 'Rocketman'. În finalul festivalului, un alt star hollywoodian, Sylvester Stallone, va prezenta într-o proiecţie specială imagini din filmul 'Rambo 5'. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel