Sondaj INSCOP: Ce așteaptă românii de la președinte după alegerea lui Klaus Iohannis

[] []

10 dec 2014 / 10:31
Salveaza PDF Comentarii

Conform unui sondaj realizat de Inscop, cei mai mulți dintre cetățeni consideră că principalele priorități ale președintelui României trebuie să fie crearea locurilor de muncă, respectarea legilor și a Constituției și combaterea corupției. De asemenea, majoritatea respondenților cred că președintele ales, Klaus Iohannis, va fi un șef de stat diferit de Traian Băsescu, că acesta ar trebui să colaboreze cu Guvernul condus de Victor Ponta și că este bine ca președintele și premierul să fie din tabere politice diferite. 

Românii consideră că prioritățile președintelui sunt, în ordine:

- să creeze locuri de muncă — 34,1% (față de 32% în septembrie);

- să garanteze respectarea legilor și a Constituției — 31,3% (33,6% în septembrie);

- să combată corupția — 18% (18,9% cu trei luni în urmă);

- să conducă politica externă și de securitate națională a României — 10,2% (9,2% în septembrie);

- să susțină măsuri de protecție socială — 4,8% (față de 5,6% la măsurătoarea precedentă);

- 1,5% (0,6% în septembrie) nu știu sau nu răspund.

De asemenea, 74,2% dintre cei chestionați cred că alegerile prezidențiale i-au unit pe români, în timp ce 25,8% susțin că alegerile i-au dezbinat.

Citește și: Sondaj INSCOP: PNL ar bate PSD la alegeri parlamentare, după victoria lui Iohannis

 

Cercetarea arată și că 71,7% dintre români se declară mulțumiți de rezultatul prezidențialelor (procent din totalul de răspunsuri), în timp ce 28,3% afirmă contrariul. 

Românii vor coabitare și lideri din tabere diferite

Conform sondajului, 76,5% cred că președintele ales, Klaus Iohannis, va fi un președinte diferit față Traian Băsescu (procent calculat din totalul de răspunsuri), iar 23,5% opinează că acesta va fi un președinte la fel ca actualul șef al statului. Din cei care au răspuns la această întrebare, 60,5% spun că Iohannis ar trebui să colaboreze cu Guvernul condus de Victor Ponta, în timp ce 39,5% cred că președintele ales nu ar trebui să colaboreze cu Guvernul Ponta. 

În plus, 56,9% dintre cei care au răspuns consideră că este mai bine ca președintele și primul-ministru să fie din tabere politice diferite, pentru a se controla reciproc, în timp ce 43,1% susțin opusul acestei variante.

"Barometrul Inscop-Adevărul despre România" a fost realizat de Inscop Research la comanda "Adevărul" în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie, pe un eșantion de 1.076 persoane și are o eroare maximă admisă a datelor de plus/minus 3%, la un grad de încredere de 95%.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2019 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.26