Scriitorul Ion Agârbiceanu, omagiat de Biblioteca Județeană 'Lucian Blaga' Alba

Sâmbătă, 12 septembrie 2020, Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, îl vor omagia pe scriitorul Ion Agârbiceanu la 138 de ani de la naștere. 

Activitățile menite să aducă în atenția publică viața și opera marelui scriitor se vor desfășura după următorul program:

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – Facebook

Ora: 9:00

- Medalion literar: Ion Agârbiceanu

- Recomandare carte adulți: Opere, autor Ion Agârbiceanu

-           Recomandare carte copii: File din cartea naturii, autor Ion Agârbiceanu

- Citatul zilei

- Știați că…?

- Ai vizionat filmul? Îți recomandăm cartea Fefeleaga de Ion Agârbiceanu!

-           Clubul de lectură al seniorilor - Pe urmele lui Ion Agârbiceanu

- Memoria locului: Expoziția Muzeală „Fefeleaga” de la Bucium Șasa

-           Rețeta zilei: Plăcinte Buciumănești de la Casa Fefeleaga, o rețetă culeasă de bibliotecara Liliana Duna de la Biblioteca comunală Bucium

-           Poezia Zilei: Ion Agârbiceanu de Petru Anghel

Aleea Scriitorilor

Ora 12:00

-           Moment solemn la bustul scriitorului Ion Agârbiceanu

„În ciuda situației generate de pandemia Covid-19, Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba nu uită marile personalități care s-au născut, au trăit sau au creat pe aceste meleaguri, personalități care sunt omagiate an de an pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia. Spre deosebire de alți ani, anul acesta activitățile se vor desfășura, în marea lor majoritate on-line, iar pe Aleea Scriitorilor vor avea loc momentele solemne de depunere a coroanelor de flori, cu respectarea măsurilor legale și a recomandărilor făcute de autorități, pentru prevenirea și reducerea impactului pandemiei COVID-19” anunță BJLB Alba, într-un comunicat.

Ion Agârbiceanu

Ion Agârbiceanu s-a născut la 12 septembrie 1882, la Cenade, nu departe de Blajul în care va studia cu un corp profesoral de elită. Primele încercări literare sunt câteva poezii publicate în ziarul Unirea de la Blaj, în anul 1891. După desăvârșirea studiilor la Blaj și la Budapesta se întoarce la Mitropolia din Blaj de unde cere să slujească în parohia Bucium Șasa, din Munții Apuseni. Aici va găsi inspirația pentru majoritatea scrierilor sale.

După intrarea României în război, Agârbiceanu se refugiază la Râmnicu- Vâlcea iar spre finalul anului 1916 se întoarce în Transilvania și preia parohia din Orlat. În anul 1919, Ion Agârbiceanu se stabilește la Cluj. Urmează o perioadă prolifică pentru scriitor, în care publică foarte mult,  atât proză cât și publicistică. În anul 1955, Ion Agârbiceanu devine membru de onoare al Academiei Române iar la 28 mai 1963 se stinge din viață la Cluj Napoca. În memoria marelui prozator român, e Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, a fost ridicat un bust, opera a sculptorului Ioan Irimescu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel