SCANDAL cu svastici la Ambasada Poloniei din Tel Aviv

Foto: Twitter
Foto: Twitter

Un scandal diplomatic este pe punctul de a se declanșa, după ce mai multe svastici au fost inscripţionate pe porţile Ambasadei Poloniei din Tel Aviv, la o zi după ce premierul polonez a declarat că printre autorii Holocaustului s-au aflat și evrei.

Prezent la Conferinţa de Securitate de la Munchen, premierul polonez Mateusz Morawiecki a fost întrebat de către un jurnalist israelian dacă va fi incriminată orice persoană care vorbeşte despre colaboratori polonezi ai regimului nazist în timpul Holocaustului, în conformitate cu noua lege adoptată de către Parlament. "Este extrem de important să înţelegem mai întâi că, bineînţeles, nu va fi pedepsită această faptă, nu vor fi incriminate afirmaţiile potrivit cărora au existat făptaşi polonezi - cum au fost şi evrei, ruşi, .... nu numai criminali germani", a răspuns Morawiecki.

Ministrul polonez de externe, Jacek Czaputowicz, a subliniat că autorităţile israeliene sunt responsabile pentru securitatea ambasadei poloneze de la Tel Aviv, a doua zi după ce clădirea acesteia a fost vandalizată cu svastici şi inscripţii antipoloneze, relatează agenţia PAP.

'Sunt vizibile unele stări de spirit antipoloneze, ceea ce nu e bine. Trebuie să ne întoarcem la apropierea reciprocă şi la cooperare între Polonia şi Israel', a afirmat şeful diplomaţiei poloneze.

[citeste si]

Duminică, portalul The Times of Israel a anunţat că pe porţile Ambasadei Poloniei de la Tel Aviv au fost desenate - greşit - svastici şi au fost scrise insulte, în engleză. Publicaţia a remarcat că acest lucru s-a petrecut într-un moment de tensiuni între cele două ţări din cauza recent adoptatei legi antidefăimare din Polonia. Vandalizarea ambasadei a fost confirmată de directorul biroului de presă al Ministerului de Externe polonez, Artur Lompart, care a menţionat pentru PAP că poliţia israeliană a lansat o anchetă asupra incidentului.

Aşa-zisa lege antidefăimare din Polonia, sau legea privind Holocaustul, promulgată la 6 februarie de preşedintele Andrzej Duda, impune amenzi şi pedepse cu închisoarea de până la trei ani, inclusiv în cazul cetăţenilor străini, pentru formularea sintagmei 'tabere poloneze ale morţii' şi pentru sugerarea 'în mod public şi împotriva realităţii' a faptului că naţiunea şi statul poloneze au fost complice la crimele comise de Germania nazistă.

Legea a provocat tensiuni cu Israelul, SUA şi Ucraina şi, odată cu promulgarea ei, şeful statului polonez a solicitat Tribunalului Constituţional să verifice conformitatea acestui text cu legea fundamentală poloneză, în legătură cu libertatea de exprimare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel