EXCLUSIV  Revoltă în cultura din Timiș: „De ce ocrotiți un manager turnător la Muzeul de Artă?”

Este scandal la Muzeul de Artă din Timișoara. 

Mai mulți istorici și critici de artă revolta printr-o petiție online și cer demisia lui Victor Neumann, directorului Muzeului de Artă, acuzat pe lângă management deficitar și că este turnător dovedit al fostei Securități.

Vezi DOCUMENTUL în GALERIA foto a articolului.

Textul petiției

„Muzeul de Artă din Timișoara este condus de opt ani de Victor Neuman, timp în care instituția a fost antrenată în nenumărate scandaluri și procese, ale căror costuri au fost suportate din bani publici de Consiliul Județean Timiș, instituția tutelară.

Un muzeu neperformant – blocat în scandaluri și procese

„Supus presiunilor și abuzurilor, personalul de specialitate a fost obligată să părăsească în valuri succesive locul de muncă, în timp ce conducerea Consiliului Județean Timiș a tolerat impasibilă comportamentul inacceptabil al managerului. Muzeul nu a performat, iar oportunitățile de dezvoltare au fost respinse după bunul plac al lui Victor Neumann. Cazul laboratorului de restaurare, atât de necesar patrimoniului valoros al muzeului, care nu a mai fost dotat, deși fusese finanțat de CJT, este doar un exemplu. În data de 20 noiembrie 2018, un document oficial al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității a comunicat că:

CNSAS – confirmă că „Hodoș” este Neumann Victor

„Pe baza documentelor din arhiva proprie, s-a stabilit că numele conspirativ «Hodoş» a fost asociat în actele Securității cu domnul Neuman Victor, născut în 28.10.1953, în Lugoj, județul Timiş”. Documentul indică un informator al Securității (a se vedea documentul în anexă). În ciuda insistențelor presei, nici directorul muzeului și nici CJT nu au explicat de ce lipsește de la dosar declarația pe proprie răspundere de necolaborare cu Securitatea. ”

Sprijin politic transpartinic

„Solicităm urgent ca Alin Nica să rezolve aceste chestiuni care sunt de ordin, deopotrivă, legal și moral. Faptul că, la peste trei decenii de la revoluție, chiar în orașul care s-a ridicat împotriva regimului comunist, asemenea abuzuri administrative și complicități sunt încă posibile aruncă o lumină greu de calificat nu doar asupra PNL ci și asupra întregii clase politice democratice.          

Solicitări ale semnatarilor

Îl îndemnăm pe Alin Nica să ia drept exemplu decizia vicepreședintelui (USR) al Consiliului Județean Timiș, Cristian Moș, care a retras în 24 de ore din Consiliul științific al Muzeului Satului Timișoara o persoană acuzată de colaborare cu Securitatea.           Mandatul lui Victor Neumann se încheie în aceste săptămâni. Turnătorul „Hodoș” se pregătește să candideze pentru un nou mandat de director la Muzeul de Artă. Nici comisia de examen și nici Consiliul Județean Timiș nu se pot preface că nu au luat act de situația lui Victor Neumann, de managementul defectuos și nu pot ignora obligațiile care le revin prin lege în chestiunea colaborării cu Securitatea.

Grupul de inițiativă: Maria Albani, istoric de artă, curatorul Donației Corneliu Baba; Prof. univ. dr. habil. Ileana Pintilie, critic de artă; Prof. univ dr. Rodica Vârtaciu, istoric de artă; Prof. univ dr. Vasile Popovici, scriitor; Viorel Marineasa, scriitor; Prof. univ. dr. Daniel Vighi, scriitor”, se arată în petiție.

Petiția:

https://www.petitieonline.com/pan_cand_cj_timi_va_ocroti_un_manager_turntor_la_muzeul_de_art_cand_are_de_gand_preedintele_cjt_alin_nica_s_lmureasc_dac_v_neumann_are_declaraia_de_necolaborare_cu_securitatea?uv=33474809

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2021 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: publicitate@dcnews.ro


cloudnxt2
YesMy