Portretul ca biografie a inocenței, la Muzeul Municipiului București

Muzeul Municipiului București invită publicul să viziteze, începând de miercuri, 20 noiembrie 2019 -11 octombrie 2020, expoziția tematică de fotografie „Portretul ca biografie a inocenței. Un fotograf interbelic: Dumitru Furnică-Minovici (1897-1982)”, deschisă la Muzeul de Artă Populară Dr. Nicolae Minovici (Str. Dr. Nicolae Minovici, nr. 1).

„Fotografiile au fost realizate de inginerul Dumitru Furnică-Minovici, cel care s-a născut la Bucureşti, în ziua de 14 decembrie 1897, părinții săi fiind Zaharia Furnică şi Elena, născută Minovici.

Dumitru Furnică-Minovici a reuşit, cu o admirabilă abilitate intelectuală, să se adapteze vremurilor. Ieşit din Primul Război Mondial în pragul primei tinereţi şi trimis de părinţi să „înveţe o meserie serioasă”, lăsând iubirea pentru artă în sfera preocupărilor colaterale timp de peste 20 de ani, va sfârşi prin a-şi câştiga existenţa timp de mai bine de trei decenii, începând cu 1948, din experienţa dobândită la licitaţiile de artă la care a participat pentru a-şi mări colecţia sa de artă aplicată medievală. O realitate pe care nu o bănuia la mijlocul anilor ’20, când a început să lucreze pentru Creditul Minier.

5000 de clișee digitalizate

Expoziţia dezvăluie publicului ce a însemnat pasiunea pentru fotografie a unui liber profesionist interbelic și oferă o informaţie foarte interesantă, de profil antropologic, referitoare la omul interbelic aflat în clasa de mijloc a Europei. Deoarece majoritatea persoanelor portretizate fotografic de Dumitru Furnică-Minovici nu sunt români, ci parteneri ai afacerilor sale de pe cuprinsul Europei Centrale” – Adrian Majuru, manager al Muzeului Municipiului București.

Colecția de peste 5000 de clişee care i-au aparţinut lui Dumitru Furnică-Minovici a fost digitizată între anii 2017-2018, iar prezenta expoziţie reprezintă numai o tematică extrasă din foarte variatele sale teme.

Expoziţia are o dublă premieră prin faptul că relevă calitatea de fotograf a inginerului Dumitru Furnică-Minovici, necunoscută până în prezent, iar o parte din fotografiile sale sunt expuse în premieră.

Vă invităm să descoperiți în fotografiile lui Dumitru Furnică-Minovici o întreagă lume interbelică dornică de viaţă, de seninătate şi foarte preocupată să-şi păstreze inocenţa>> – Adrian Majuru, manager, Muzeul Municipiului București.

Expoziția poate fi vizitată până pe data de 11 octombrie 2020, anunță MMB într-un comunicat.

Pentru siguranța dvs. și a celorlalți vizitatori, vă rugăm să respectați setul de reguli stabilite conform legislației de referință la care ne raportăm în această perioadă, disponibile aici – http://muzeulbucurestiului.ro/redeschiderea-muzeului-municipiului-bucuresti/

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel