Omul lui Țuțuianu la Agricultură, discurs halucinant despre ”microbiene”

Discursul unui secretar de stat la o reuniune ministerială de la Palatul Parlamentului i-a lăsat cu gura căscată pe invitații din țară și străinătate. Alexandru Țachianu a vorbit în locul lui Petre Daea despre problema ”microbienelor” în agricultură.

Pe 1 martie, la Palatul Parlamentului a avut loc o conferință interministerială pentru ”identificarea celor mai bune practici de prevenire și control a infecțiilor”. Subiectul zilei era rezistența germenilor la substanțele antimicrobiene.

Dacă Petre Daea, cel mai popular ministru al cabinetului, are un stil ironic, intens atacat de opoziție, dar este foarte apreciat de susținătorii guvernului, secretarul de stat Țachianu a înlemnit asistența, alcătuită din oficiali români și europeni. Țachianu a fost numit președinte la Agenția Domeniilor Statului de către premierul Sorin Grindeanu și a ajuns secretar de stat din partea organizației PSD Dâmbovița în perioada în care era condusă de Adrian Țuțuianu, exclus din PSD în toamna anului trecut.

La mulți ani, doamnelor! Ce caut eu aici?

”Având în vedere că este 1 Martie, a spus Țuchianu, vreau să urez un călduros La mulți ani pentru doamne. Și, dați-mi voie, tuturor femeilor. Mai poate exista întrebarea: ce caută agricultura aici?”, și-a deschis dl Țachianu, în forță, discursul la reuniunea interministerială (Sănătate, Agricultură).

”Agricultura produce mâncare”, a tras vorbitorul prima concluzie de forță. (...)

”Prin tehnologie, unele boli au devenit rezistente la tratamente fitosanitare”, a explicat puțin mai târziu, o noutate pentru experții aflați în sală, care știau că germenii devin rezistenți, nu bolile.

Unde am putea ajunge?

”Pe lângă problema microbienelor (?!) ne putem confrunta cu o altă problemă, care ar putea avea un impact devastator asupra oamenilor”, a continuat secretarul de stat, introducând în dezbatere un nou termen, alături de cel folosit în mod normal, de substanțe antimicrobiene.

”Unde am putea ajunge?”, a întrebat vorbitorul, ridicând orizontul de așteptare al celor din sală. 

”Haideți să nu răspundem acum la această întrebare”, a pus punct discuției, lăsând asistența înmărmurită. Totuși, pentru a nu încheia atât de brusc intervenția, principalul decident în domeniul sănătății animale și al securității alimentelor a trecut în registrul emoțional:

”Mesajul meu, al ministerului, e că toți actorii implicați trebuie să lucreze împreună, într-o sinergie, ca o singură inimă, ca un singur suflet”, a spus Țachianu, iar moderatorul s-a grăbit să introducă alt vorbitor.

La conferința  ”Next steps toward making eu a best practice region in combatting AMR” au participat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, Alexandru Țachianu, secretar de stat la Minsiterul Agriculturii, Anne Bucher, director general pentru Sănătate și Siguranța Alimentelor la Comisia Europeană, Nedret Emiroglu, director, Divizia de Urgențe Medicale și Boli Comunicabile, a OMS Europa, Andrea Ammon, director al Centrului European pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (ECDC), iar moderator a fost prof. Alexandru Rafila, membru în Biroul OMS, Geneva.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel