O bucătărie ca-n filme – Scenotopul bucătăriei în noul cinema românesc

Muzeul Național al Literaturii Române  invită azi, 23 aprilie 2018, ora 19.00, la sediul administrativ din Calea Griviței 64-66 (Sala „Ion Băieșu”), la Conferința  „O bucătărie ca-n filme”. „Scenotopul” bucătăriei în Noul Cinema Românesc, susținută de Mircea Deaca.

„O bucătărie ca-n filme. „Scenotopul" bucătăriei în Noul Cinema Românesc reprezintă o modalitate de a explica cum filmul „vorbește" și „gândește" cu ajutorul a ceea ce se poate defini ca „scenotopul" bucătăriei. Ea are ca obiect de analiză scenele de interior filmate în decorul bucătăriei în filme românești de după 1990.

O trăsătură distinctivă a filmelor românești post 1990 este dată de desfășurarea dramei și a conflictului personajelor în decorul unui spațiu tipic și ușor de manipulat cinematografic: bucătăria de bloc ce evocă spațiul urban pauper post comunist.

Spectatorul recunoaște un film est european și, în particular, românesc în urma apariției pe ecran a acestei „arene" de desfășurare narative și dramatice. Acest spațiu are valoare de simptom al unui mod de viață și unei mentalități specifice și, pe de altă parte, permite manifestarea unei drame afective ascunse vederii societății. Este, din această perspectivă, locul unde spectatorul poate avea acces la afectele și reacțiile ascunse ale personajelor, dar și la un model de jucărie al societății românești aflate în tranziție."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel