Nicu Vlad - Am depăşit obiectivul la Europenele de juniori şi tineret, ne bucură mult medaliile la probele olimpice

Preşedintele Federaţiei Române de Haltere, Nicu Vlad, a declarat, luni, pentru AGERPRES, că sportivii români au câştigat 25 de medalii la Campionatele Europene de haltere pentru juniori şi tineret desfăşurate le Bucureşti, depăşind obiectivul stabilit iniţial, şi a precizat că îl bucură foarte mult cele 8 medalii câştigate la probele olimpice.

"A fost o competiţie excelentă pentru România, mai ales că sportivii noştri au câştigat 25 de medalii. E o salbă frumoasă pentru noi. De asemenea, ne bucură că la Bucureşti s-au bătut foarte multe recorduri de cadeţi, juniori şi tineret, în total 90 şi ceva. Deci nivelul competiţional a fost un extrem de înalt. Toţi oaspeţii noştri au fost încântaţi de organizare, pentru că această competiţie s-a desfăşurat în cadrul hotelului şi nu a mai fost nevoie de transport, stat în trafic şi aşa mai departe. Numai sportivi au fost peste 370, deci a fost destul de mult de muncă. Obiectivul total a fost clar depăşit, dar ne bucură în special cele opt medalii câştigate la probele olimpice. E un lucru foarte bun pentru noi, pentru că avem sportivi care au şanse la calificare la Tokyo. Iar aceste calificări au loc până la sfârşitul lunii aprilie a anului viitor", a spus preşedintele.

Din punctul de vedere al preşedintelui, cea mai neaşteptată medalie a fost bronzul lui Andrei Roman cucerit la smuls (categoria 109 kg, secţiunea U23). "Cea mai surprinzătoare medalie a noastră a fost pentru mine cea de aseară. Andrei Roman a concurat la penultima categorie, iar la stilul smuls a luat o medalie de bronz pe care eu chiar nu mă aşteptam. Nu mă aşteptam pentru că el de un an şi ceva dacă nu mă înşel nu a participat la competiţii internaţionale. E o medalie binevenită pentru el, pentru psihicul lui, pentru că un sportiv dacă urcă pe podium la o competiţie internaţională are apoi un alt elan, o altă încredere, se antrenează altfel şi priveşte altfel în viitor", a explicat Nicu Vlad.

Competiţia de la Bucureşti a fost una cu ghinion pentru doi sportivi români, Paul Dumitraşcu şi Mădălina Bianca Molie, care s-au accidentat. "Din păcate, chiar dacă numărul medaliilor ne-a depăşit aşteptările, am avut parte şi de ghinioane. Mădălina Molie s-a accidentat în concurs. Ea a cucerit trei medalii, un aur şi două de argint, însă a încheiat cu o uşoară accidentare la umăr. A făcut nişte investigaţii, încă nu avem toate rezultatele, ştiu doar că este o problemă la ligamente, la umărul drept. Apoi şi Paul Dumitraşcu a avut probleme. A acuzat nişte dureri, iar înainte de concurs am decis să nu îl aruncăm în competiţie ca să nu îl accidentăm mai rău. Sperăm să îi recuperăm cât mai repede pe Molie şi Dumitraşcu pentru a avea şansa să participe la alte competiţii. Pentru că ei au şanse la calificarea la Jocurile Olimpice, e important fiecare rezultat de la competiţiile la care vor participa până în aprilie. Au nevoie de un total bun ca să urce în clasament la categoriile lor", a afirmat el.

"Acum pentru noi cea mai importantă competiţie rămasă până la sfârşitul anului va avea loc în Israel, între 4 şi 12 decembrie. E vorba despre Campionatele Europene de cadeţi Under-17, care trebuiau să aibă loc la noi, însă am făcut schimb, iar această competiţie a mers în Israel. Şi aceasta este destul de importantă, pentru că şi ea are criteriu de calificare la Jocurile Olimpice, deci sportivii îşi pot îmbunătăţi rezultatele şi acolo. Dacă vor obţine la total un rezultat mai bun, atunci se anulează rezultatul anterior", a adăugat Nicu Vlad.

Dacă România a organizat până acum Campionate Europene de juniori, tineret şi seniori, preşedintele FRH susţine că următorul pas, găzduirea unei ediţii a Campionatelor Mondiale de seniori, este aproape imposibil de atins din cauza taxelor mari impuse de Federaţia Internaţională.

"În momentul faţă nu cred că putem organiza mai mult de Campionate Europene de seniori. Poate că o ediţie a Campionatelor Mondiale de juniori ar fi posibil să găzduim, pentru că nu există nişte cerinţe extraordinare din partea Federaţiei Internaţionale. Sunt câteva lucruri, dar nu într-atât încât să nu le putem îndeplini. Dar o ediţie a Campionatelor Mondiale de seniori e cu totul şi cu totul altceva. Mă refer aici la partea financiară, este nevoie de mulţi bani pentru a putea organiza Mondialele în România. Sunt nişte taxe mult prea mare pe care le percepe Federaţia Internaţională de Haltere de la organizatori. De exemplu este o taxă care se ridică la peste 1 milion de dolari americani. Deci sunt nişte cheltuieli mult mai mult decât dublul sumei necesare pentru găzduirea Europenelor. Păi numai taxa asta... practic trebuie să ai în buzunar 1 milion de dolari, bani pe care trebuie să îi achiţi la Federaţia Internaţională. Apoi vin celelalte cheltuieli care nici ele sunt mici. Apoi ar fi şi problema legată de sala de concurs unde sunt alte cerinţe. Sala Polivalentă este depăşită de nivelul anului 2020... iar ca să o amenajezi şi să o aduci la un standard cât de cât sunt nişte costuri importante", a precizat Nicu Vlad.

România a încheiat Campionatele Europene de haltere pentru juniori şi tineret, desfăşurate la Bucureşti în perioada 17-27 octombrie, cu un bilanţ de 25 de medalii, 4 de aur, 11 de argint şi 10 de bronz.

România avea ca obiectiv câştigarea a 5-7 medalii la această competiţie, care a fost criteriu de calificare la Jocurile Olimpice de la Tokyo din 2020.
AGERPRES

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel