EXCLUSIV  Luminile aprinse la mașină, chiar și ziua, obligatorii peste tot. Titi Aur a spus de ce e inutil să mergi doar cu pozițiile / video

Unsplash
Unsplash

Titi Aur a vorbit despre importanța folosirii luminilor de întâlnire pe timp de zi.

În cadrul emisiunii De Ce Conducem, la DC News, Titi Aur, specialist în siguranță rutieră și conducere defensivă, a explicat de ce este important să folosim luminile de întâlnire pe timp de zi.

„Luminile de zi sunt obligatorii peste tot, de la jumătatea anului trecut. Ziua, o mașină cu lumini aprinse este percepută cu 3 secunde înaintea unei mașini fără lumini aprinse. La o viteză de 100 km/h - facem 27 de metri pe secundă - în trei secunde se ajunge la 81 de metri. Cu 81 de metri făcut de șoferul care vine din sens opus, vorbim de o distanță de peste 150 de metri înainte de întâlnire. Asta înseamnă că acea mașină poate fi evitată, ocolită, dacă există riscul unui accident.

Mai mult decât atât, când nimeni nu aprindea ziua luminile de întâlnire, ochiul șoferului era format și obișnuit să se uite după culori de mașină. În perioada comunistă era chiar o teorie ca șoferii să-și cumpere mașină de o anumită culoare pentru a fi vizibilă și a fi în siguranță. Atunci, ochii șoferilor erau obișnuiți să perceapă culorile de mașină, pe când acum, când majoritatea aprind luminile, ochiul s-a obișnuit să se uite după faruri“, a spus Titi Aur.

Poziția aprinsă, de niciun folos

Specialistul în conducere defensivă spune că e mai bine să nu aprinzi deloc luminile, decât să aprinzi doar poziția.

„Dacă din față vine o coloană de mașini cu faruri aprinse și una sau două mașini nu au farurile aprinse, eu, cel care merg înspre acea coloană, am senzația că acolo pot să depășesc pentru că e loc liber, plus faptul că mașina cu farurile stinse o percep ca fiind la distanță mai mare.

De asemenea, când există soare puternic din spate, trebuie să îmi imaginez că cei din față sunt orbiți, iar atunci poate fi aprinsă chiar faza lungă, pentru a fi și mai vizibil. De asemenea, poate să apară un con de umbră și să nu fiu văzut.

Mai sunt mașini care merg cu poziția aprinsă. Când văd pe cineva cu faruri stinse eu spun: uite un uituc, dar când văd pe cineva cu poziția aprinsă spun: uite un needucat! Dacă aprinzi poziția nu ai făcut nimic!“, a precizat, la DC News, Titi Aur.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel