La despărțirea de fiica lui Lucian Blaga, mesaj emoționant al Bibliotecii Județene din Alba

Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba a transmis un mesaj emoționat, cu ocazia dispariției fiicei lui Lucian Blaga, Ana-Dorica „Dorli" Blaga (căsătorită Bugnariu) 1930-2021. 

„Am aflat cu regret și mâhnire trista veste că ne-a părăsit pentru totdeauna Dorli Blaga, fiica filosofului, poetului şi dramaturgului român Lucian Blaga. Pentru Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, vestea este cu atât mai tristă cu cât Dorli Blaga a deschis o frumoasă punte de colaborare între domnia sa și instituția noastră, de-a lungul timpului fiind ancora de care biblioteca avea nevoie pentru a deveni instituția care să tezaurizeze o parte din opera marelui om de cultură, Lucian Blaga.”

Născută în Elveția, unde soții Blaga se aflau la post 

„Ana-Dorica „Dorli" Blaga ( căsătorită Bugnariu) s-a născut la 2 mai 1930, la Berna, Elveția. Până în 1939, trăieşte cu părinţii săi, Lucian Blaga şi Cornelia Brediceanu, în mai multe ţări din Europa. Studiile liceale le începe la Sibiu, apoi, în 1946, familia se stabilește la Cluj, unde Dorli Blaga absolvă Liceul „Regina Maria” (astăzi Colegiul „George Coșbuc”) din Cluj. După absolvirea studiilor liceale devine studentă a Facultăţii de Fizică din Cluj, apoi se transferă la Universitatea din București. În 1956 se căsătoreşte cu profesorul universitar Tudor Bugnariu iar din anul 1962, Dorli Blaga a lucrat la Institutul de Documentare Tehnică. Între anii 1967-1972 își continua activitatea la Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice, Comisia Plan Sinteză. Din 1972 va reveni la Institutul de Documentare Tehnică unde este redactor responsabil pentru publicaţia institutului - „Cercetare ştiintifică și dezvoltare tehnologică", publicaţie realizată pe baza documentelor UNESCO şi ONU. Din 1991 lucrează la Senatul României, în calitate de expert cu documentaţia privind NATO, iar apoi în calitate de consilier parlamentar la cabinetul Preşedintelui Senatului din acea vreme, Oliviu Gherman.  Deși o bună specialistă în domeniul său, Dorli Blaga și-a dedicat întreaga viață recuperării şi valorificării operei eminentului poet şi filosof, Lucian Blaga. Având în vedere preocupările constante consacrate punerii în adevărată valoare a operei marelui om de cultură, Biroul Senatului Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu i-a acordat titlul de Senator de Onoare.”

O colaborare lungă și trainică între Dorli Blaga și Biblioteca din Alba Iulia 

„Fiind deținătoarea drepturilor de autor a operei lui Lucian Blaga, Biblioteca Județeană Alba a primit acordul doamnei Dorli Blaga de a folosi semnătura olografă a tatălui său în înscrierile oficiale ale bibliotecii. Acela a fost un prim pas înspre o colaborare trainică și de lungă durată, care a început cu atribuirea numelui scriitorului, poetului, dramaturgului și filozofului Lucian Blaga, Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, începând cu data de 26 noiembrie 1991. A urmat apoi donarea drepturilor de a ecraniza cartea sa de memorii „Tatăl meu, Lucian Blaga”, rezultând un film documentar ce astăzi se află în patrimoniul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Dorli Blaga, împreună cu fiica sa Felicia Cornelia Bugnariu, au contribuit la completarea unui fond de carte intitulat Fondul special – Secția Lucian Blaga. Din acest fond fac parte cărți cu dedicație și autograf și biografia în patru volume, „Viața lui Lucian Blaga” la care și-a adus o însemnată contribuție alături de autorul Ion Bălu.  Dumnezeu să o odihnească!” transmite comunicatul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel