România se numără printre țările care au făcut cele mai mari progrese în capacitatea lor de a răspunde și a se adapta la schimbări semnificative, în condițiile în care a urcat 32 de poziții comparativ cu ediția precedentă din 2015, arată un raport global al firmei de consultanță KPMG publicat miercuri, informează Reuters.
România se situează pe locul 49, cu un scor de 0,542 puncte, în creștere față de 0,480 puncte în 2015, în acest clasament. România este devansată de țări precum Cehia — locul 25, Polonia — 28, Slovacia — 30, Armenia — 34, Kazahstan — 42 și Ungaria, locul 44. În urma României se situează Bulgaria — locul 50, Serbia — 51, Republica Moldova — 60, Turcia — 62, Rusia — 72 și Ucraina, locul 95.
Cu un scor de 0,820 puncte, Elveția se clasează pe prima poziție în clasamentul 'Change Readiness Index 2017,' elaborat de KPMG, care măsoară capacitate a 136 de țări de a răspunde la șocuri pe termen scurt și tendințe pe termen lung, precum dezastre naturale, crize economice și schimbări climatice. Suedia, Olanda și Germania se numără printre țările bogate cel mai bine pregătite pentru a face față unor șocuri precum migrația pe scară largă datorită sistemului lor solid de asigurări sociale, programelor educaționale și oportunităților economice Pe ultimele locuri în acest clasament sunt Siria și Somalia.
"Țările care se clasează pe primele poziții sunt cele care au o abordare mai inclusivă cu privire la creștere", a declarat Trevor Davies, director global la KPMG. Potrivit acestuia, indexul elaborat de KPMG măsoară capacitățile companiilor, guvernului și societății civile, scoțând în evidență zonele care au nevoie de îmbunătățiri, ceea ce îi poate ajuta pe cei care elaborează politici, companiile și donatorii.
Venitul național nu este un indicator clar al capacității unei țări de a-i găzdui pe noii veniți
Raportul KPMG subliniază că atunci când vine vorba de migrație, venitul național nu este un indicator clar al capacității unei țări de a-i găzdui pe noii veniți, în condițiile în care Spania și Grecia au probleme cu afluxul de migranți. La rândul său Nigeria, o țară cu bogate zăcăminte de petrol, se situează pe locul 120 în indexul KPMG ceea ce demonstrează că "avuția în sine nu este suficientă" pentru a pregăti o țară pentru schimbare, subliniază Davies, adăugând că această țară nu a reușit să reducă sărăcia și să creeze suficiente locuri de muncă pentru o populație în creștere.
De asemenea, nivelul ridicat de inegalitatea limitează capacitatea țărilor din America latină de a răspunde la șocuri, consideră Trevor Davies. În timp ce țările cu venituri mari precum Chile și Uruguay se situează printre primele 30 de țări în topul KPMG, Mexico se clasează pe locul 71, iar Brazilia pe locul 79, în timp ce Venezuela se clasează pe locul 119 iar Haiti pe locul 123.
"Inegalitatea veniturilor este unul din factorii principali care ține pe locul mai multe țări. Statele din fruntea clasamentului au o mai mare egalitate a veniturilor și cu siguranță sunt mai pregătite pentru schimbare deoarece au un grad mai mare de flexibilitate a economiei", susține Davies.
Pe continentul asiatic, Singapore a căzut de pe primul loc până pe locul patru, Japonia este pe locul 21 iar China pe locul 36. Davies precizează că deși sectorul companiilor asiatice este unul puternic, țările din regiune trebuie să se asigure că beneficiile creșterii economice sunt mai bine răspândite la nivelul întregii societății. (Agerpres)
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News