Kenya, în vizorul Unităţii pentru integritatea atletismului

Unitatea însărcinată cu lupta împotriva dopajului în atletism s-a sesizat în legătură cu acuzaţiile de dopaj care îi vizează pe atleţii kenyeni înaintea Campionatelor Mondiale de la Doha, a anunţat preşedintele IAAF, Sebastian Coe, citat de AFP.

"Ştiu că Unitatea pentru integritatea atletismului (AIU, organ independent) s-a sesizat în legătură cu unele acuzaţii apărute în mass-media din Germania", a precizat Coe cu ocazia Consiliului Federaţiei internaţionale de atletism. "Sunt sigur că vor informa IAAF imediat după ce vor stabili faptele", a adăugat fostul campion olimpic britanic.

Postul german de televiziune ZDF, aflat în fruntea dezvăluirilor despre dopaj, a afirmat că cel puţin doi atleţi kenyeni angajaţi la Mondialele din Qatar (27 septembrie - 6 octombrie) au fost trataţi cu eritropoetină (EPO) înaintea competiţiei, într-un documentar online postat pe site-ul său.

Conform ZDF, care nu citează nume, este vorba de un bărbat şi de o femeie, filmaţi cu camera ascunsă, cu trei săptămâni înaintea startului competiţiei de la Doha, în momentul în care se pregăteau să li se facă o injecţie intravenoasă cu EPO.

Un medic, chestionat sub acoperirea anonimatului, martor al acestor fapte, a vorbit despre opt atleţi. "Nimeni nu se dopează în mod direct, înaintea competiţiilor. Aici ei folosesc EPO la antrenament. Din actuala echipă naţională, am tratat opt alergători", a spus el.

Intervievaţi de televiziunea germană, responsabilii Federaţiei kenyene de atletism (Athletics Kenya) au asigurat că sportivii au fost informaţi în mod corespunzător în privinţa regulamentelor şi avertizaţi că vor fi excluşi pe viaţă din echipa naţională în caz de dopaj.

ZDF susţine însă că există cazuri de corupţie în care este implicată federaţia şi agenţia naţională antidoping din Kenya, ADAK. "Ei camuflează rezultatele anumitor sportivi, într-un mod în care alergătorii să nu poată fi suspendaţi", a afirmat un fost colaborator al ADAK.

"Atheltics Kenya şi ADAK lucrează împreună şi câştigă bani din asta. Sportivii sau managerii lor trebuie să plătească pentru asta", a adăugat acesta.

ZDF afirmă, totodată, că se află în posesia unor documente scrise care demonstrează legătura dintre responsabilii atletismului şi ai agenţiei antidoping pentru a-i disculpa pe atleţii depistaţi pozitivi.

"În absenţa probelor materiale sau a informaţiilor suplimentare, federaţia nu poate nici să confirme şi nici să infirme credibilitatea acestor acuzaţii", a spus Athletics Kenya pe Twitter.

"De la crearea agenţiei naţionale antidoping, Federaţia nu mai realizează în niciun mod controale antidoping şi nu are acces la niciun rezultat al controalelor. Acuzaţiile conform cărora AK ar fi putut acoperi cazuri pozitive sunt cel puţin ridicole şi vin de la o persoană care nu cunoaşte situaţia actuală din Kenya", a adăugat organizaţia.

Şeful Unităţii pentru integritatea atletismului, Brett Clothier, chestionat de ZDF, a reacţionat la rândul său afirmând: "Sunt acuzaţii foarte grave şi nu suntem atât de naivi pentru a spune că nu există astfel de probleme sau corupţie în Kenya".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel