Ionel Arsene, PSD Neamț: 200 de ani de la tipărirea Evangheliei ilustrate

La Mănăstirea Neamț s-a aniversat 200 de ani de la tipărirea primei evanghelii ilustrate. 

"Mare cinste pentru Mănăstirea Neamț: 200 de ani de la tipărirea primei evanghelii ilustrate.

Pe lângă multele avuții spirituale care se găsesc în ținutul nostru, la Mănăstirea Neamț există o adevărată comoară, care strălucește de două secole. Este prima evanghelie ilustrată românească, o adevărată bijuterie, îmbrăcată în ferecătură din argint aurit", scrie pe Facebook Ionel Arsene, președintele CJ Neamț.

"Cele 700 de pagini ale volumului cuprind texte evanghelice, chipuri de sfinți și elemente florale. Cei interesați de a vedea această carte evanghelică o găsesc expusă în colecția de artă veche bisericească a Mănăstirii Neamț, în muzeu.

Fie în veci pomenit numele starețului Ilarie, care a trudit pentru crearea acestei adevărate capodopere, ce înnobilează bogăția spirituală a județului nostru, leagăn al creștinătății.

Mănăstirea Neamț este atestată documentar din anul 1407, dar activitatea monahală se întinde până în secolul XII. Ctitorirea mănăstirii îi este atribuită voievodului Petru I Mușat (1375-1391), care a construit prima biserică din piatră, astăzi dispărută. Biserica actuală din incinta mănăstirii a fost ctitorită de voievodul Ștefan cel Mare la sfârșitul secolului al XV-lea".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel