Harababură în cultura italiană, după ce ministrul a spus că va citi cărțile pentru care votase deja la Premiile Strega

Foto: Facebook Gennaro Sangiuliano
Foto: Facebook Gennaro Sangiuliano

Ministrul Culturii din Italia, Gennaro Sangiuliano, a venit cu explicații după ce a spus că va citi cărțile pe care trebuia să le evalueze la Premiile Strega.

După ce a provocat un scandal la gala de decernare a Premiului Strega, cel mai important premiu literar din Italia, ministrul culturii Gennaro Sangiuliano a trebuit să clarifice vineri că a citit de fapt cărțile nominalizate, deși anterior spusese că le va citi, deși votase deja. Potrivit Agerpres, întâmplarea a stârnit indignare în țară.

„Am citit cărțile, dar nu cu calmul pe care îl meritau”

“Îmi pare rău că declarațiile mele au fost înțelese greșit. Desigur că am citit cărțile (candidate) la Premiul Strega, dar nu cu liniștea pe care o meritau pentru că, după cum puteți înțelege, am multe obligații”, a afirmat acesta vineri, în declarații preluate de presa locală. “Vreau să spun că mă voi întoarce la ele pentru a le studia în detaliu. Cred că oricine iubește cultura a recitit o carte pentru a redescoperi un fragment care l-a marcat”, a adăugat ministrul italian.

Sangiuliano a participat, ca membru al juriului, la ceremonia de acordare a Premiului Strega, cel mai prestigios premiu literar al țării, dar intervenția sa a generat controverse și a fost comentată pe larg pe rețelele sociale.

„Nu le-ați citit deja?”, a întrebat consternată moderatoarea

La un moment dat în timpul evenimentului, întrebat de moderatoare, Sangiuliano a declarat: “Am fost atent la poveștile spuse în cărțile finaliste în această seară. Acestea sunt povești care te atrag și te fac să reflectezi. Le voi citi”. Moment în care moderatoarea Geppi Cucciari, vizibil șocată, l-a întrebat: “Dar nu le-ați citit deja?”. La care ministrul a răspuns: “Ba da, le-am citit, pentru că am votat, dar vreau să aprofundez aceste volume”. O explicație la care Cucciari a răspuns sarcastic: “Adică intenționați să treceți de copertă”, după cum se poate auzi în înregistrarea video.

Cine a câștigat marele premiu

Câștigătoarea celei de-a 77-a ediții a Premiilor Strega a fost cartea “Come D’Aria” (Editura Elliot), a scriitoarei și eseistei Ada D’Adamo, care a murit în aprilie, înainte de a afla că se află printre cele cinci finaliste ale concursului.

D’Adamo a devenit astfel a douăsprezecea femeie care a primit - în cazul ei postum - cel mai prestigios premiu al literaturii italiene, care i-a consacrat pe unii dintre cei mai renumiți scriitori precum Alberto Moravia, Cesare Pavese, Elsa Morante, Natalia Ginzburg, Primo Levi, Nicola Lagioia sau Antonio Scurati.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel