"DISCOTECARUL", fonduri UE. Teodorovici îi răspunde lui Băsescu

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, i-a răspuns președintelui Traian Băsescu în legătură cu afirmațiile acestuia despre absorția fondurilor UE.

"Actuala guvernare a făcut performanțe în absorbția fondurilor europene: numai în perioada mai 2012 — august 2014, România a încasat peste 5,5 miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune. Această sumă depășește cu mult valoarea totală a sumelor atrase în perioada ianuarie 2007 — mai 2012, de numai 1,43 miliarde de euro. Mai mult, anul trecut, România a devenit lider în UE din punct de vedere al creșterii înregistrate de sumele încasate de la Comisia Europeană în 2013 comparativ cu perioada 2007 — 2012", a spus Teodorovici printr-un comunicat de presă.

Potrivit ministrului, fostele guvernări au lăsat o rată de absorbție de 8,53%.

"Fostele guvernări au lăsat o situație dezastruoasă: rata de absorbție extrem de scăzută: 8,53% la finalul a cinci ani și jumătate de așa-zisă atragere a fondurilor europene. Acum, datorită tuturor măsurilor luate de actuala guvernare, rata de absorbție curentă a ajuns la peste 37%. Vocile fostelor guvernări, care au avut rezultate atât de slabe în absorbția fondurilor europene, au atacat nejustificat activitatea Guvernului în privința absorbției fondurilor europene și în privința pregătirii documentelor de programare pentru perioada 2014 — 2020", a mai afirmat Teodorovici.

Potrivit acestuia, România este cel de-al 11-lea stat UE din cele 28 care a obținut aprobarea Comisiei pentru Acordul de Parteneriat.

"În acest an, România va solicita Comisiei Europene rambursarea a peste 3 miliarde de euro și va încasa peste 3 miliarde de euro, depășind astfel performanța înregistrată anul trecut. Țara noastră a încasat deja două miliarde de euro din fondurile structurale și de coeziune în acest an, ceea ce înseamnă că am realizat în proporție de 66% ținta asumată pentru acest an", conchide ministrul Fondurilor Europene.

Președintele Traian Băsescu i-a criticat joi seară pe ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, și pe ministrul Mediului, Rovana Plumb, pentru felul în care au reacționat la declarațiile sale despre faptul că Executivul nu a reușit să cheltuiască fondurile alocate de Comisia Europeană pentru programul "Locuri de muncă pentru tineret".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel