Delia, sarcastică după CRITICILE primite: Alți ”NESIMȚIȚI”. Dă exemplul UK. Ministrul de Finanțe britanic, răspuns usturător pentru artiști

Delia, vizibil deranjată de criticile din spațiul public cu privire la petiția semnată de cântăreți din România pentru ajutorul de stat, a reacționat pe Facebook, într-o postare ironică. 

UPDATE: Vezi și: Val de CRITICI după ironia Deliei: Nu vă e rușine! Vă lăfăiți în vacanțe de lux/ Nu ți-a rămas ceva mărunțis?

”Alți “nesimțiți” au semnat petiția! “De muncă nu vă apucați și voi?” Meserii serioase, nu “hobby” bueei ăștiaa! Huoo” a scris vedeta, pe Facebook, acolo unde a distribuit capturi foto ale unui articol despre artiștii din Marea Britanie, care cer ajutor similar Guvernului. 

Este vorba despre un articol din luna iulie, în care se preciza că Ed Sheeran și Sir Paul McCartney se numărau printre cele 1.500 de figuri din sectorul muzical din Marea Britanie care au făcut un apel pentru ajutor financiar guvernamental pentru a preveni pierderea a mii de locuri de muncă, în contextul în care sunt slabe șanse să fie permise concertele live înainte de anul viitor, cel mai devreme.  O petiție și o scrisoare deschisă au fost semnate atunci de The Rolling Stones, Sam Smith, Liam Gallagher, Coldplay, Little Mix și Eric Clapton, printre alții. Avertizau că sunt posibile insolvențe masive după ce festivaluri majore au fost transformate în evenimente online, din cauza pandemiei. ”Viitorul concertelor și festivalurilor și a sute de mii de oameni care lucrează la ele pare sumbru” precizau ei în scrisoare, în contextul continuării distanțării fizice pe termen nedeterminat și în lipsa unui suport financiar. În Marea Britanie, sectorul muzical asigură 210.000 de locuri de muncă și a adus, în 2019, 4,5 miliarde de lire sterline economiei britanice.  Emily Eavis, organizatorul Glastonbury, a afirmat că ”dacă guvernul nu susține artele britanice, am putea pierde aspecte vitale ale culturii noastre pentru totdeauna”. 

În luna iulie, guvernul britanic a oferit 1,7 miliarde de euro pentru a sprijini cultura britanică, dar alocarea (procentuală) pentru domeniul de muzică live a acoperit doar o fracțiune din ceea ce era necesar, astfel că artiștii sunt nemulțumiți, cu atât mai mult cu cât un sondaj a arătat că, în acest sector, pierderile din acest an sunt de 80% pentru cei dependenți de spectacole live. Salariul mediu al unui muzician în Marea Britanie este de 23.059 de lire, iar, după pierderi, se limitează în jurul a 4.600 de lire sterline. 

Rishi Sunak, ministrul de Finanțe al Marii Britanii, a declarat, luna trecută, conform unui articol, când a prezentat schema de suport, cu privire la lipsa de activitate din sectorul artistic, că ”toată lumea trebuie să găsescă modalități de ajustare și adaptare la noua realitate”, adăugând că Guvernul britanic oferă suportul în acest sens pentru ”noi oportunități”. ”Nu pot pretinde ca toți să aibă exact același loc de muncă pe care l-au avut la începutul crizei” a mai afirmat cancelarul. 

Artiștii din România care au semnat scrisoarea către Guvern

Scrisoarea către Guvernul României este semnată de Adda, Alb Negru, Alessia, Alexia, Ami, Amna, Anda Adam, Andreea Bănică, Antonia, Alex Mladin, Bella Santiago, Bere Gratis, Bogdan Gridan, Bogdan Medvedi, Carla’s Dreams, Cargo, Cezar Guna, Compact, Connect-R, Cristina Vasiu, Dara, Datina, Debu, Delia, Delia Rus, Diana Brescan, Direcția 5, DJ Project, Doddy, Edward Maya, Edward Sanda, Ellianne, EMMA, Etno, Fidas, Florin Ristei, Florian Rus, Friends, Gabriel Huiban, Gipsy Casual, Gloria & Balkan, Gran Error, Holograf, Hevito, Ho-ra, Horia Brenciu, Hvnds, Inna, Iris – Cristi Minculescu, Valter & Boro, Iris – Nelu Dumitrescu, Ionică Moroșanu, Jo, Jerry-Co, Kempes, Lavinia Goste, Lora, Loredana, Marius Zorilă, Manuel Riva, Mark Stam, Matteo, Maximilian, Mellinna, Misha, Misha Miller, Mr. Vik, Narcotic Sound, Olivia Addams, Paula Seling, Puya, Ro-Mania, Roxana Nemeș, Roxen, Ruby, Sasha Lopez, Shift, Sickotoy, Smiley, Sonny Flame, Spike, Sylvia by dj Rynno, Ștefan Bănică, Tavi Clonda, The Motans, Tobi Ibitoye, Trooper, Vama, Viky Red/ Pax, Voltaj, Vunk, wrs, 3 Sud Est, 6teen.

Iată cum arată conținutul scrisorii către Guvernul PNL: 

Am luat la cunoștință că Ministerul Culturii, cu sprijinul Guvernului României, a elaborat un proiect de schemă de ajutor de stat pentru a veni în sprijinul sectorului cultural, ale cărui activități au fost sistate pentru a preveni răspândirea virusului SARS-CoV-2. Însă am constatat cu surprindere că artiștii nu sunt incluși în planul Guvernului.

Citind cele cinci măsuri vizate în schema de ajutor de stat am observat că acestea se adresează doar operatorilor culturali, organizatorilor de festivaluri și evenimente culturale, organizatorilor de evenimente muzicale și stand-up comedy, vânzătorilor de bilete, librarilor și editorilor, artiștii nefiind incluși în niciuna dintre aceste măsuri.

Considerăm că existența sectorului cultural depinde nu doar de organizatorii de evenimente, ci mai ales de artiști. Vă rugăm să includeți în schema de ajutor de stat și această entitate ca beneficiar eligibil al sumelor destinate ajutorării sectorului cultural.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel