De Ce mai crede Blaga în victorie. Secretul votului pentru președinția PDL

val-valcu
val-valcu

Vasile Blaga, a declarat ieri, că va câştiga preşedinţia Partidului Democrat-Liberal. Afirmația poate părea o simplă lozincă de campanie, în condițiile în care mai mulți lideri de filiale, dar și membrii marcanți ai partidului, s-au înregimentat în tabăra premierului  Boc.  Blaga susține, pentru presă, că se bazează în primul rând pe programul pe care îl prezintă, pe valoarea colegilor care îl susţin şi pe influența sa în partid. În realitate, se bazează pe imaginea proastă a premierului și pe teama pedeliștilor că nu fac pragul electoral, cu Emil Ciomu în frunte.

Paradoxal, dar afirmațiile optimiste ale lui Vasile Blaga vin la o săptămână după cea mai grea înfrângere preelectorală suferită de echipa sa de campanie. Contracandidatul lui Emil Boc dorea ca la Convenția Națională a PDL să participe peste 4000 de membri. Această formulă ar fi diluat susținerea de care se bucură premierul din partea ”notabilităților” PDL, conectate la sursele de finanțare publică pe care le dirijează Guvernul sau influențabile prin instituțiile Cotroceniului.  Blaga se baza pe votul simplilor membri de partid, la care nu ajung ”foloasele” puterii, dar care trag ”ponoasele” politicii de austeritate girate de Emil Boc.

Conducerea PDL a dejucat acest plan, actualul președinte, Emil Boc, impunând o formulă cu de patru ori mai puțini electori, mai ușor de controlat și coordonat. Ultima carte pe care o poate juca Blaga este votul secret. Chiar dacă, la nivelul declarațiilor, liderii locali îl susțin pe șeful guvernului, nu riscă nimic votând pe dos, în cabină. Până acum, toate partidele au folosit votul secret la alegerile interne. Nici nu ar putea fi altfel, odată ce nu se dorește spargerea partidului, iar cei care votează cu pierzătorul trebuie să conviețuiască, patru ani, cu cel care câștigă.

Dacă alegerile respectă secretul opțiunii și nu se realizează ca la Paris, cu un vot la 17 secunde,  Blaga are șanse să câștige. Se va întâmpla ce a sugerat Ponta, oamenilor simpli: ”Luați-le banii, dar votați cu ceilalți!”. Așa și primarii PDL: iau banii de la Boc, dar votează cu Blaga. Până și Pinalti poate să meargă așa cum a dorit inițial, până să îi aducă aminte DNA cum se bagă dosarul în urnă.

Totuși, să nu uităm că PDL a inventat susținerea guvernului prin metoda Superglue: parlamentarii Puterii stau lipiți de scaune, ca să nu greșească și să voteze vreo moțiune de cenzură. Nu m-ar mira ca Boc să aplice aceeași stratagemă: se știe că am o majoritate, din declarațiile publice ale susținătorilor și din faptul că mă aflu în funcție. Să rămână în bănci susținătorii mei și să iasă la vot ai lui Blaga! Dacă nu face jumătate plus unu, am câștigat.

Moțiunea Blaga, la un vot nesecret, are aceleași șanse ca moțiunea USL, în Parlament.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt1
YesMy - smt4.3.1
pixel