De ce a numit Fenechiu un om al lui Băsescu la CFR Călători

razvan-dumitrescu
razvan-dumitrescu

O știre interesantă a trecut practic neobservată și necomentată. Ministrul Transporturilor, Relu Fenechiu, a anunțat noul management privat la CFR Călători. Prezența doamnei Alexandra Gătej, fosta consilieră a domnului Traian Băsescu, în fruntea Consiliului de Administrație de aici surprinde, mai ales în contextul în care actuala putere se află în război declarat cu locatarul de la Cotroceni. În asemenea situații, te aștepți mai degrabă să vezi cum apropiații unei tabere sunt aruncați peste bord de reprezentanții celeilalte, nicidecum numiți în funcții cheie!

Cel puțin din acest punct de vedere, alegerea domnului Fenechiu pare bizară și, în mod logic, nu pot exista decât doua explicații. Fie doamna respectivă este atât de competentă încât nimeni altcineva din România nu era calificat să ocupe această poziție, fie în spatele numirii se află lucruri mai puțin știute de noi muritorii de rând, despre care cei aflați la guvernare se feresc și se vor feri mereu să vorbească.

Prima variantă este greu de susținut. Mulți s-ar putea întreba, pe bună dreptate, ce legătură poate fi între săpun, detergent, șampon și calea ferată, având în vedere că fosta consilieră de la Cotroceni a ocupat, în trecut, poziția de președinte Unilever pe Europa Centrală? Nu se găsea în România nici o persoană competentă în materie de transporturi pentru a ocupa această funcție?

Devine mult mai plauzibilă a doua variantă, situație în care se pot pune alte întrebări. Ar putea fi această numire de la CFR Călători rodul unor înțelegeri dintre Băsescu și actualii guvernanți? Cât timp există acel pact de coabitare semnat de premier și domnul guvernator, mulți se pot gândi și la așa ceva. Apoi, domnul Fenechiu este sau pare a fi într-un război declarat cu Traian Băsescu. Ne amintim că, la investirea guvernului Ponta 2, cel ce-și zice șef al statului a refuzat să dea mâna cu proaspătul ministru și l-a acuzat apoi pe domnul prim-ministru că a introdus penali în guvern. Nici șeful transporturilor nu a rămas dator și ne-a spus că locatarul de la Cotroceni se află în spatele dosarului său, aflat în instanță.

Când vezi atâta tensiune între două personaje, cu atât mai bizară devine numirea unui fost consilier al lui Băsescu în această importantă funcție la compania aflată în ograda dușmanului de moarte! Aici ar mai putea fi vorba de o altă explicație teoretic posibilă, sugerată de un telespectator care se întreba dacă nu cumva domnul Relu Fenechiu este vulnerabil, situație în care nu poate refuza unele lucruri? Cu alte cuvinte, cât timp Băsescu se află acolo unde se află, în calitate de stăpân al unor instituții, ar putea să apese pe un buton și domnul ministru să se împiedice și să facă buf. Din punct de vedere al comunicării publice terenul e deja pregătit, toată lumea știe că șeful de la Transporturi are un dosar pe rol și o eventuală condamnare nu i-ar mira pe mulți!

Chiar și așa să stea lucrurile, raționamentul nu e complet, pentru că e greu de crezut că și dacă domnul Fenechiu își dorea (din proprie convingere sau nu!) prezența doamnei Gătej în această funcție, numirea s-ar fi putut produce dacă premierul nu ar fi fost de acord!

Așadar, ce avem noi aici? Simplă coabitare, înțelegere secretă cu Băsescu la nivel guvernamental care să-l asigure pe guvernator că în anumite zone din economie lucrurile se vor întâmpla cum vrea și cum a promis el sau o alegere ce are la baza vulnerabilitatea unui ministru, speriat de ce anume poate să i se întâmple și care, din acest motiv, nu poate refuza anumite lucruri? Sau poate toate trei la un loc?

Nu poți să spui la infinit că te lupți cu balaurul și să îi pui acestuia oamenii în funcții-cheie fără ca, mai devreme sau mai târziu, acest lucru să se vadă și să te trezești cu pierderi electorale ireversibile. Niște oameni politici cu experiență - și cei despre care voresc au experiență - știu asta și, deși cunosc bine efectele, fac aceste lucruri! Ce vă spune așadar acest episod?

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel