EXCLUSIV  Cannes 2019. Agnès Varda, omagiată pe afișul oficial al celei de a 72-a ediții a festivalului

La Pointe Courte, 1994, Agnes Varda et ses enfants,. Montaj si macheta : Flore Maquin
La Pointe Courte, 1994, Agnes Varda et ses enfants,. Montaj si macheta : Flore Maquin

Cannes 2019. Nu cred că se putea altfel. Nu cred că se putea găsi o idee mai emoționantă acum, în acest moment. 

Ce altceva ar fi putut să ne întâmpine de pe frontispiciul Palatului și pe la fiecare colț de stradă decât imaginea celei mai exuberante, avangardiste excentrice și luminoase cineaste europene, franțuzoaica Agnès Varda, de care ne-am despărțit nu de mult?

Cannes-ul a găsit și un nume inspirat afișului oficial al acstei ediții, Agnès en pleine lumière, Agnes în plină lumină, adică așa cum a trăit toată viața, chiar și după grele încercări. Imaginea de platou, aflată în arhiva familiei, o surprinde pe tânăra de 26 de ani, fotografă a teatrului lui Jean Vilar (TNP), cocoțată pe spinarea unui tehnician răbdător, mai mult ca sigur după o echilibristică de rigoare, potrivind, în plină lumină unghiul de vedere al unei scene a primului său film, La Pointe Courte.

Cartierul cu acest nume din orașul Sète din sudul Franței avea să intre în mitologie, odată cu acest film din 1955, prevestitor al Noului val, cu decorurile sale naturale și camera lejeră, pe care Varda l-a însoțit cu creațiile sale, fără să se lase absorbită de curent. Mai mult decât atât, în timp ce Noul val își epuiza substanța, filmele sale, Cléo de la 5 la 7, Fericirea (din anii '60), până la Jacquot de Nantes (din anii '90), și-au păstrat grația.

A fost calitatea supremă a creației sale, așa cum o dovedesc și documentarele sale târzii, Les plages d' Agnèes, Les glaneurs et la glaneuse, Visages,villages, fermecătoare jocuri ale memoriei, ale imaginației acestei artiste, "sufletul veșnic tânăr al lumii cinematografice", cum o numea ziarul The Guardian. Selecționată de 13 ori la Cannes, deși nu i-au revenit premii, relațiile sale cu festivalul au fost dintre cele mai cordiale.

Membră a Juriului în 2005, președintă a juriului secțiunii Caméra d Or în 2013, în 2015 a fost distinsă c o Palme d'honneur. A dedicat-o, atunci, "tuturor cineaștilor inventivi și curajoși, celor care crează un cinematograf original, de ficțiune sau documentar, care nu sunt în lumină, dar care merg înainte".

Vezi si: EXCLUSIV Cannes 2019. Un film care trezește morții deschide festivalul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel