EXCLUSIV  Anchetă a stării de sănătate a românilor. Vlădescu, despre demersul uriaș care a încetat

Pe vremuri, mai precis până în anul 1997, o dată la zece ani, se făcea o anchetă medicală a stării de sănătate a populației din România. Despre acest subiect a vorbit Cristian Vlădescu, directorul Școlii Naționale de Sănătate Publică la DC News

Cristian Vlădescu a fost invitatul DC News la emisiunea medicală realizată de acad. dr. Irinel Popescu, sub egida Academiei de Științe Medicale.

Irinel Popescu: "În ceea ce privește starea de sănătate a populației, în ce măsură este posibilă o evaluare rapidă? Îmi aduc aminte că în 1997, profesorul Ștefan Iosif Drăgulescu, care era ministru al Sănătății, a solicitat o astfel de evaluare care a fost o operațiune întreagă, destul de laborioasă pentru vremea aceea. Mă întreb dacă astfel de demersuri sunt necesare din timp în timp sau foarte rapid indicii se pot găsi undeva, se pot calculam și o evaluare a stării de sănătate poate fi făcută în timp real, mult mai des".

Răspunsul lui Cristian Vlădescu a fost următorul: "Ce ați menționat dumneavoastră, în 1997, a fost o anchetă de prevalență privind starea de sănătate, adică un instrument dedicat pentru a verifica, în teren, starea de sănătate la anumite seturi de boli. Se făcea din zece în zece ani. Din păcate, atunci a fost ultima oară când s-a făcut. Când a venit următorul termen, în 2007, întâmplarea sau neîntâmplarea face că în ambele situații lucram în sistemul public, ministrul de la acea dată a lansat un program propriu - un set de analize cu niște cupoane. Spunea că este de ajuns să își facă oamenii analizele astfel încât să știm cum stau cu starea de sănătate. Dânsul nu era din zona medicală și nu a realizat diferența între a-ți face analizele și a evalua starea de sănătate. Ce se întâmpla până în 1997 era următorul lucru: erau selectați circa 20.000-30.000 de oameni cărora li se aplicau o serie de teste și analize. (...) Acesta ar fi idealul, să faci cât de des, pentru a cunoaște nu doar prin statistici starea de sănătate. Noi avem indicatori. Alte state, cum ar fi SUA sau Marea Britanie, fac genul acesta de anchete. (...) Noi nu am avut și nici nu avem o imagine clară de felul câți bolnavi hipertensivi avem, în ce stadii. S-au făcut niște studii legate de această condiție și avem o imagine, dar tot așa, din timp în timp, sunt inițiative individuale, nu este o politică constantă, și mai ales pentru bolile cu impact mare, complicații".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel