Bogdan Chirieac:Ce se întâmplă în PSD, după Ponta. Cât mai rezistă guvernul

Analistul politic Bogdan Chirieac a oferit prognoze corecte, în toate momentele critice prin care a trecut PSD și guvernarea. În plină ofensivă a taberei Ponta-Plumb, când cei mai mulți o dădeau câștigătoare pe favorita premierului, Chirieac a sfătuit-o public, la RTV, să nu candideze împotriva dlui Dragnea, păstrându-și potențialul pentru alte confruntări, mai importante, în toamnă. Plumb a candidat și a obținut doar 18 voturi, față de cele 65 înregistrate de Dragnea.

După tranșarea succesiunii lui Ponta în CExN, Chirieac estimează, într-un editorial scris pentru DCNews, cât va mai dura guvernarea Ponta și ce se petrece în PSD până atunci.


Iată,integral, textulu scris de Bogdan Chirieac pentru DCNews:

Cât mai rămâne Ponta în fruntea Guvernului

Niciodată, din 2005 încoace, PSD nu a fost în asemenea dificultate, cum s-a întâmplat după demisia intempestivă a lui Victor Ponta.Liviu Dragnea a fost soluția in extremis. Am urmărit cu atenție discursul noului președinte interimar. Calm, echilibrat, cuprinzător, evitând deschiderea de noi fronturi în partid – a pupat-o pe Rovana Plumb, pe amândoi obrajii – dl. Dragnea va fi ales, cu siguranță, noul președinte al PSD la Congresul din noiembrie. El va începe restructurarea PSD, în epoca post-Ponta. Nici nu are prea mult de lucru: Ponta a avut grijă să-și îndepărteze, uneori de o manieră ireconciliabilă, membrii marcanți ai partidului. În plus, de cea mai mare parte a foștilor baroni, unii cu problem grave, s-a ocupat DNA. Practic, Dragnea, în buna tradiție a partidelor de stânga din România, nu are de epurat decât pe cei 20% care au votat cu Rovana Plumb, deci cu Ponta.

Discursul lui Liviu Dragnea a mai avut o caracteristică: a dat senzația că PSD este deja în Opoziție și că, din această postură, începe campania electorală pentru alegerile de anul viitor. Oricum, membrii de partid vor începe să evite Palatul Victoria, pentru a merge în Kiseleff, la sediul PSD și UNPR, fiindcă astfel își pot asigura locuri eligibile la alegerile de anul viitor. Să nu uităm că votul la parlamentare va fi pe liste, deci Dragnea va avea pâinea și cuțitul în PSD. Pe culoarele puterii, aseară la Rin Grand Hotel, la Radisson sau în Piata Amzei, toată lumea a aflat că este o chestiune de câteva sătpâmâni până când Victor Ponta va părăsi și fotoliul de prim-ministru, așa cum a făcut cu cel de președinte al PSD. Liderii Partidului știu bine că președintele Iohannis nu va numi un premier nici de la PSD, nici de la ALDE și nici măcar de la UNPR. În toamnă, noul premier al României va fi, cel mai probabil, Cătălin Predoiu. Din viitorul guvern nu vor face parte niciunul dintre foștii miniștri ai guvernărilor Boc.

În liniște, Liviu Dragnea, de departe cea mai autorizată persoană să conducă azi PSD-ul, va depontifica partidul și se va pregăti să speculeze erorile viitorului guvern. Dacă, totuși, Liviu Dragnea va avea înțelepciunea să mențină în partid și oameni realmente valoroși, tineri inteligenți, chiar dacă nu şi înțelepți la vârsta lor, apropiați lui Ponta, atunci șansele PSD anul viitor vor fi sensibil mai mari...

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel