Cine vrea să moară campania electorală

val-valcu
val-valcu

Scandalul ”Pui-pui”, detonat în debutul campaniei pentru alegeri europarlamentare 2014, cade la țanc.

În Dâmbovița, unde s-a făcut șanț pe drumul către DNA, pesediștii au propus, deja, un pact electoral: multe bla-bla-uri, un singur punct care ar putea interesa toate partidele, indifefrent de culoarea politică. ”Fără cadouri”!

Adică, fără cheltuieli. Ce scuză mai bună pot avea în fața alegătorilor? Noi v-am da, dar nu ne lasă procurorii. În realitate, toți se bucură că nu mai aruncă banii, îi țin la un caz de anticipate, sau pentru prezidențiale.

Afișele sunt urcate pe stâlpi, ici colo, mai ales de PSD și PDL. Partidul Mișcării Populare a intrat și el în câteva orașe, unde sunt primari cititori de Asimov (ciclul Fundația). PNL nu are resurse, fără a mai aminti că niciodată nu s-a strofocat prea tare.

Campania pentru alegeri europarlamentare 2014 este anostă și așa va rămâne.

Marile partide nu au niciun interes să agite apele, iar cele mici nu au mijloacele necesare. De ce nu ar vrea greii politicii să facă zgomot, măcar prin ațâțarea dezbaterilor TV? Sau prin postări furibunde din subsolurile sediilor de campanie?

Vezi Prognoza DCNews pentru alegerile europarlamentare 2014

Un posibil motiv este dat de spectrul euro-tendințelor. Nemulțumirea, în Europa, dă în clocot. Partidele anti-sistem, extremiste, naționaliste, sau pur și simplu circăriste au urcat la cote neașteptat de mari.

Hărmălaia electorală are efect de mobilizare la urne a cetățenilor care, de obicei, sunt dezinteresați de viața politică. Riscul ca aceștia să-și dea votul unor actori care lipsesc din dezbaterea politică de zi cu zi nu este de neglijat.

La precedentele alegerile europarlamentare, absenteismul a fost mare. Au votat mai ales activul și susținătorii partidelor. Dacă se va repeta comportamentul electoral, sunt excluse surprizele pentru zona de main stream politic.

Lansarea unor outsideri, în mai, constituie un factor perturbator important pentru prezidențialele din noiembrie.

Nimeni, dintre cei care pot, nici chiar Traian Băsescu, nu are un motiv să facă valuri. Doar dacă, în vreun laborator, nu se pregătește un candidat surpriză pentru această toamnă. 

Traian Băsescu stabilește temele de campanie

Cutremur în Franța și Marea Britanie, înainte de alegeri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel