Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului

Cimitir evreiesc - foto simbol
Cimitir evreiesc - foto simbol

Institutul Cultural Român de la Viena în colaborare cu Ambasada României în Republica Austria prezintă în data de 27 ianuarie, de la ora 18.00, la sediul din Argentinierstraße 39, proiecţia filmului „Şi lespezile vorbesc. Cimitirele evreieşti din Moldova şi Bucovina“. Documentarul a fost realizat de Fundaţia Art Promo, cu sprijinul Guvernului României prin Departamentul pentru Relaţii Interetnice.  


Evenimentul de la sediul ICR Viena marchează Ziua Internaţională pentru Comemorarea Victimelor Holocaustului şi este organizat în contextul deţinerii de către România în perioada martie 2016 – martie 2017 a preşedinţiei Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului (IHRA).

Ziua de 27 ianuarie 1945 reprezintă ziua eliberării prizonierilor din lagărul de la Auschwitz-Birkenau. La nivel internațional, potrivit Rezoluţiei din 2005 a Adunării Generale a ONU, statele sunt încurajate să comemoreze victimele Holocaustului.

Filmul a fost realizat ca urmare a iniţiativei diplomatului elveţian Simon Geissbühler, care a realizat două albume fotografice în urma călătoriilor sale prin cimitirele evreieşti din Bucovina.

Scenariul: Simona Macovei
Consultant ştiinţific: dr. Felicia Waldman
Imagine: Florin Costache şi Laszlo Kun
Voce: Carmen Tănase
Sunet: Alexandru Suciu
Regia şi DoP: Florin Costache
Montaj: Marius Sorescu
Producător executiv: Diana Niţu
Producător: Ionela Andreescu şi Alin Panc
Coordonator de proiect: Arpad Harangozo

„Astăzi, în întreaga Românie trăiesc cel mult 10.000 de evrei. În Bucovina aproape că nu mai există deloc. Această absenţă fizică aproape completă a evreilor contrastează în mod ciudat cu prezenţa tăcută dar pregnantă a sinagogilor şi a cimitirelor iudaice.“ (dr. Simon Geissbühler, „Cimitirele evreieşti din Bucovina“, NOI Media Print, 2009)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel