ZIUA BĂRBATULUI pe 19 NOIEMBRIE - proiect legislativ depus în Parlament de cinci senatori

[] []

21 iun 2015 / 14:28
Salveaza PDF Comentarii

Un proiect de lege inițiat de cinci parlamentari propune declararea zilei de 19 noiembrie ca Ziua Bărbatului, iar 8 martie ca Ziua Femeii. Inițiatorii propunerii argumentează că astfel s-ar reglementa un echilibru de gen şi s-ar promova egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi.

Cei cinci senatori care au propus proiectul de lege sunt Nicolae Bădălău, Florinel Butnaru, Sorin Constantin Lazăr, Pavel Marian (PSD), Nelu Tataru (PNL) şi Ioan Iovescu (PPDD). Ei au arătat că Ziua Internaţională a Femeii este sărbătorită anual la 8 martie, motivele celebrării fiind legate de realizările sociale, politicile şi condiţiile economice ale femeilor, cât şi de fenomenul discriminării, iar puţine persoane cunosc că există şi o Zi Internaţională a Bărbatului.

Iniţiatorii au menţionat, în expunerea de motive a proiectului, citând din Wikipedia, că Ziua Bărbatului a fost inaugurată în Trinidad Tobago, în 1999, şi îşi găseşte susţinere la mai multe persoane şi grupuri din Australia, Caraibe, America de Nord, Asia, Europa, Africa şi ONU.

Potrivit iniţiatorilor, "obiectivele sărbătoririi Zilei Internaţionale a Bărbatului includ concentarea asupra sănătăţii bărbaţilor şi băieţilor, îmbunătăţirea relaţiilor între sexe, promovarea egalităţii între sexe şi prezentarea de moele masculine de urmat. Este o ocazie pentru a evidenţia discriminarea faţă de bărbaţi şi băieţi şi pentru a sărbători realizările şi contribuţiile lor, în special contribuţiile lor la comunitate, familie, căsătorie şi grija de copii". Ei au arătat că această zi este sărbătorită în 60 de ţări, transmite Mediafax.

Vezi și: Cumpărături pentru aleși: Cum arată lista de achiziții a Parlamentului

 

"Ţinând cont că la nivel internaţional sunt celebrate cele două zile, considerăm că prin adoptarea unei asemnea iniţiative legislativ, am reglementa, pe de o parte, un echilibru de gen, iar, pe de altă parte, am promova şi dreptul la egalitate de şanse între femei şi bărbaţi. Trebuie menţionat că Ziua Femeii nu trebuie confundată cu Ziua Mamei, iar Ziua Bărbatului cu Ziua Tatălui", au mai precizat cei cinci senatori.

Proiectul prevede ca autorităţile administraţiei locale să poată să organizeze cu această ocazie manifestări şi acţiuni publice dedicate sărbătoririi acestor zile, iar societăţile publice de televiziune şi radio să includă în programele lor emisiuni dedicate promovării drepturilor femeii şi, după caz, drepturilor bărbatului.

Proiectul a fost depus pe 10 iunie şi se află în consultare publică la Senat.

Te-ar putea interesaIti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2020 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate.


dcn.n-nxt.29