Zâmbetul Alinei și speranțele lui Băsescu

În timp ce PSD și-a lansat cu sobrietate programul politic, PNL umblă după realizatoare TV, pe care să le pună pe liste. În același timp, Traian Băsescu, anunță că, deși este conștient că s-a erodat, candidează la parlamentare, susținând că personal este mai popular în sondaje decât liderii național-liberali.

Recent, „matrozul” susținuse că s-ar putea ca aripa PDL-istă din PNL să se apropie de partidul său, ca efect al nemulțumirilor legate de demisia lui Vasile Blaga.

După fuziunea cu UNPR, PMP, partidul fostului președinte, se consideră întărit, știindu-se că sub Gabriel Oprea, PUNR a avut sedii și structuri bine organizate în toată țara. Moștenirea logistică și organizatorică primită de la G. Oprea pare să-i fi dat speranțe suplimentare lui Băsescu. Deși spusese public faptul că nu lupta cu partidele mari reprezintă ținta sa, totuși pentru Mișcarea Populară, PNL ar putea reprezenta în 11 decembrie un adversar direct. În această ecuație plecarea lui Vasile Blaga cântărește greu. Oare ar fi chiar atât de imposibilă o întoarcere a „fiului risipitor”  Blaga, la „tătuca” Traian, după alegeri? Eu zic că nu, cu atât mai mult cu cât mărul discordiei, Elena Udrea, a dispărut dintre cei doi.

Și totuși, ce anume ar putea specula T. Băsescu din slăbiciunile PNL? În primul rând nivelul experienței dintre fostul șef al statului și Alina Gorghiu, este mare. În campanii electorale, Băsescu pare că se transformă și devine o altă persoană, mai energică, un pic mai logică și mult mai agresivă. În acest timp, Șefa PNL va fi secondată de Gheorghe Falcă, cel care este, printre altele și finul lui Traian Băsescu (!). Băsescu știe deci foarte bine cum gândește coordonatorul campaniei electorale peneliste și va specula acest lucru, contracarând diferite acțiuni sau mesaje adresate aceluiași public. Sincer, nu-l văd pe Falcă atacându-și nașul, și numai pentru amintirea că PNL și PMP au aceiași grupă sanguină – portocalie.  Tocmai la acest tip de jocuri va trebui să fie prudent PSD, în care „dreapta” mimează de ani buni fărâmițarea.

Un minus real al liberalilor ține de capacitatea de a-și menține o structură predictibilă în fața proceselor electorale. Bâlbâielile PNL de la primăria Bucureștilor au dus la apariția, la un scor exagerat de mare, a unei formațiuni surogat – Uniunea Salvați Bucureștiul (U.S. B).  PNL poartă o parte din  responsabilitate, refuzând o alianță preelectorală cu această organizație, în iunie, anul acesta. Ulterior, ONG-ul care a  „deposedat” de inițiale, atât o mare asociație de studenții, cât și una celebră de scriitorii, iar pe liberali de mulți votanți, a devenit partid. Formațiunea U.S.R., a tandemului Dan-Armande, aparent atentează tot la resursa de votanți a PNL, dar îi vizează și pe cei mai idealiști dintre nehotărâți. Cu toate acestea, Alina Gorgiu continuă să zâmbească liniștită, făcând selfie prin cafenele și amuzându-se. Ce-o fi știind penelista, de stă atât de relaxată și care parcă spune: „aveți încredere, știu ce urmează!” Ea nu mai seamănă deloc cu jivina rănită de cândva, mereu pusă pe harță. Zâmbetul și siguranța ei ar trebui să ne dea de gândit tuturor. (Flaviu Predescu)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel