VALERIU ZGONEA, război cu presa în Parlament! Jurnaliștii, dați afară de la lucrările Comisiei de Cod electoral

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, a evacuat miercuri presa de la lucrările Comisiei de Cod electoral, pe care o conduce. El și-a justificat decizia prin eşecul demersului de revizuire a Constituţiei, care a fost "un show de presă", în care se făceau declaraţii politice.

La finalul şedinţei, Zgonea a fost întrebat de ce nu a avut acces presa la lucrările Comisiei de Cod electoral. El a răspuns că a fost permis accesul presei.

În momentul în care a fost întrebat dacă neagă faptul că jurnaliştii au fost invitaţi în afara sălii de şedinţă în debutul lucrărilor, parlamentarul a replicat: "V-aţi întors supăraţi la servici?".

Preşedintele Camerei Deputaţilor a invocat hotărârea plenului Parlamentului din februarie 2013, prin care s-a decis înfiinţarea Comisiei, şi care menţionează că "lucrările nu sunt publice".

Jurnaliştii i-au menţionat că hotărârea permite, în acelaşi timp, ca membrii Comisiei de Cod electoral să stabilească faptul că presa are acces la lucrările acestui for. "La cinci minute (aveţi acces - n.r.), la început, pentru oportunităţi, şi la sfârşit aveţi această chestiune pe care o avem de 15 ani. Se face o conferinţă de presă, fie preşedintele Comisiei, fie un vicepreşedinte mandatat vă spune ce s-a întâmplat în comisie. În afară de această chestiune, ca peste tot în România şi în Parlament, aveţi acces la stenogramele acestei Comisii. Mai mult, puteţi să aveţi dialog cu fiecare dintre membrii Comisiei, pentru că fiecare vă va spune punctul de vedere", a răspuns liderul deputaților

"Sunt parlamentar de aproape 15 ani, eu nu sunt ales să fac show-uri de presă. Eu sunt ales să fac legi", a continuat preşedintele Camerei.

Eșecul revizuirii Constituției, precedentul invocat de Zgonea

De asemenea, Valeriu Zgonea a făcut referire la precedentul Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde jurnaliştii au avut acces la lucrări. "Când toată povestea cu această comisie constituţională, care a fost ... dumeavoastră aţi avut acces direct la ea, da? Nu s-a întâmplat nimic, pentru că acolo a fost un show de presă. Fiecare a spus ce vroiaţi dumneavostră să auziţi. Nu s-a finalizat nicio chestiune, toată lumea a condamnat în alegerile prezidenţiale faptul că Parlamentul acesta nu a fost în stare să scoată o lege de revizuire a Constituţiei cerută de către cetăţeni şi de toţi reprezentanţii mass-media, am activat această comisie", s-a justificat social-democratul.

Accesul presei = accesul la stenograme

Preşedintele Camerei Deputaţilor a explicat că presa nu are acces pe întrega durată a şedinţelor comisiei, pentru că în hotărârea de înfiinţare a Comisiei se precizează că "lucrările nu sunt publice".

De partea cealaltă, jurnaliştii i-au invocat lui Zgonea că în acelaşi document se menţionează: "condiţiile în care reprezentanţii mijloacelor de informare în masă au acces la lucrările Comisiei se stabilesc de plenul acesteia".

Citește și: PNL și PSD au căzut la pace în Parlament. Un lider salută consensul

Jurnaliştii prezenţi au susţinut că în baza acestei prevederi putea fi decis, de membrii Comisiei, accesul presei la dezbateri, pentru a asista.

De asemenea, Zgonea a fost întrebat ce anume i-ar fi împiedicat să stabilească acest lucru. "Asta înseamnă lucrările şedinţei, şedinţele Comisiei sunt închise. (...) Accesul la dezbateri este accesul dumneavoastră la stenograma Comisiei", a reacționat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Presa, acuzată de manipulare

El a fost întrebat cum explică afirmaţia că "nu se pot lua decizii de faţă cu presa", dacă acest lucru nu înseamnă că jurnaliştii sunt un "actor perturbator".

"Nu am spus aşa ceva. (...) Dumneavoastră mi-aţi cerut un singur pe care eu nu pot să-l iau ca decizie cu dumneavoastră de faţă (un vot în comisiei privind accesul presei la lucrări - n.r.), pentru că încalc Regulamentul, care este stabilit printr-un proiect de hotărâre al Parlamentului. Dumneavoastră mi-aţi cerut să supun la vot prezenţa presei, constantă, pe timpul lucrărilor. Nu-mi permite Regulamentul. Dar dumneavoastră vreţi să manipulaţi opinia publică, şi eu vă spun încă o dată. Proiectul de hotărâre al Parlamentului României scrie foarte clar că nu am cum să vă las pe parcursul lucrărilor", a replicat Valeriu Zgonea.

El a interpretat "accesul la lucrările Comisiei" ca fiind "accesul la rezultate", la dezbateri în sensul stenogramelor.

De asemenea, preşedintele Camerei Deputaţilor a fost întrebat de ce nu este aplicată aceeaşi regulă de transparenţă folosită în cazul Comisiei de revizuire a Constituţiei, unde jurnaliştii au avut acces la lucrări, acesta fiind ultimul precedent în acest sens. "Invocarea pe care dumneavoastră o ridicaţi este una care nu ne avatajează pe noi, clasa politică românească. Este o Comisie care a fost ineficientă", a reacționat parlamentarul.

El a mai fost întrebat dacă e vina jurnaliştilor că parlamentarii nu se pot abţine de la declaraţii politice. "Îmi pare rău, aceasta este clasa politică pe care au votat-o românii. Eu pot să vă spun un singur lucru: eu vreau ca această Comisie de Cod electoral să fie eficientă", a conchis Valeriu Zgonea, citat de Mediafax.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel