Subvenții de la Bruxelles pentru "agricultorii vopsiți"

agricultura
agricultura

În Europa Estică, subvențiile oferite de Bruxelles pentru Raportul Curții de Conturi a arătat că, în estul Europei, o parte importantă a subvențiilor agricole plătite de Bruxelles a fost direcționată către activități care nu au de-a face cu agricultura. Raportul subliniază cazul Ungariei, României, Poloniei și Bulgariei, situații bine cunoscute de comisarul european al Agriculturii, Dacian Cioloș, care a cerut, de mai multe ori, să fie schimbate prevederile legislative din domeniul subvenționării agricole.

Așa-zișii agricultori și-au "arat" cluburi de golf, de pescuit sau de vânătoare, potrivit raportului Curții de Conturi din noiembrie 2012. Pe de o parte, agricultorii par a-și fi ales bine culoarea părului, căci ambiguitatea regulilor actuale ale Politicii Agricole Comune (PAC) nu precizează situația ca fraudă sau disfuncționare.

În România, "circa o mie de municipalități și de colectivități locale românești au încasat bani pentru așa-numitele pășuni", spun auditorii europeni cu referire la anul 2010. Astfel, activităților în scopuri ne-agricole, dar fardate în sensul acesta, le-au fost oferite 23,5 milioane de euro.

Raportul Curții explică faptul că molima vopsirii s-a extins și în Polonia, unde 1.345 de asociații de pescuit au încasat 2,5 milioane de euro, adică două mii de euro fiecare, precum și în Ungaria, unde 337 de asociații de vânători au încasat un milion de euro în subvenții, respectiv 2.968 de euro fiecare. În Bulgaria, "sunt eligibile pentru fonduri pământuri necultivate sau pe care se exercită o activitate agricolă marginală sau care sunt doar traversate de vite și de animalele sălbatice". Astfel, în categoria "agricultorilor eligibili", se găsesc patronii cluburilor de golf și baze militare, care au încasat 4,25 de milioane de euro în 2010.

Noile state membre ale UE beneficiază până în 2014 de o așa-numită "schemă de plată unică", ce permite o atribuire simplificată a subvențiilor directe pentru fermieri. Altfel spus, fermierii nu sunt obligați să producă bunuri agricole și nici să folosească mijloace de producție, ci doar să dovedească faptul că pot întreține pământul, pot respecta echilibrul ecologic și sunt atenți la normele în vigoare privind securitatea alimentară.

Comisia Europeană este de acord că situația "nu este satisfăcătoare", dar se spală pe mâini (de vopseaua pe care, pare-se, o acceptă) și concluzionează că atâta vreme cât ideile sale nu au fost bine primite, le revine statelor membre obligația de a răspunde subiectelor raportului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel