SC Acoperiții din presă SRL

Recentele afirmații ale fostului președinte al României din perioada 2004-2014, Traian Băsescu, scot la iveală o ipoteză incredibilă – „acoperiții” din presa românească au fost privatizați.

Mai concret, ceea ce se poate descifra din ultimul mesaj al celui care a fost șef al CSAT, timp de zece ani, deci și fost șef al serviciilor secrete, este SRI s-ar folosi de o societate privată pentru a influența politica editorială a trusturilor de presă, prevenind astfel eventualele scurgeri de informații. Adică și mai simplu spus: „dragă acoperit, nu te mai plătesc eu serviciu secret, ci te plătește X, care este firmă privată și nu mă leg la cap cu tine, în caz că te-apucă nevoia de spovedanie publică”.  

Personal, mi-e greu să cred că așa ceva ar putea fi adevărat în România secolului XXI, țară membră NATO și UE.  Probabil că afirmația fostului șef de stat solicită mai multe clarificări, chiar din partea domniei sale. Dacă este adevărat, mi se pare îngrijorător ca o instituție militară a statului, să ajungă să delege cunoașterea și chiar interacțiunea cu trusturile de presă, unei entități private. Pentru așa ceva există Birou de Presă și Purtător de cuvânt. Probabil că Traian Băsescu știe un astfel de procedeu ar înseamna un risc major pentru securitatea națională, iar asta pentru că un privat are, desigur, răspundere limitată.

Ultima postare a lui T. Băsescu: „ce nu vor să recunoască gradații piaristei SRI-ului, doamna Mihaela Nicola, este că în timp ce eu militez pentru o justiție independentă…” pare a confirma faptul că fostul șef de stat ar cunoaște, atât nume, cât și metode, care se au luat ființă sub mandatul domniei sale. În mod clar, dacă va fi întrebat de către cineva cu autoritate, fostul șef de stat va trebui să explice sau să argumenteze cum s-ar putea face că o persoană privată, care deține un trust de publicitate numit „The group” – să poată avea o astfel de răspundere.

Cred însă că Băsescu nu poate dovedi nimic, din cele pe care le spune, și desigur nu poate aduce nicio chitanță prin care să arate că doamna Nicola ar fi prestat servicii pentru SRI. Și chiar și dacă ar aduce o astfel de chitanță, asta n-ar însemna nicio dovadă de infracțiune. Din câte știu, un serviciu secret poate contracta la rândul său servicii, fie că este vorba de PR, avocatură sau pompe funebre etc. Sunt de notorietate interviurile doamnei Nicola, în care chiar își asumă public că datorită sfaturilor ei, SRI-ul a explodat de credibilitate la public și suflă acum în ceafa bisericii. Nu văd unde ar fi problema și nici unde sunt probele fostului președinte al României și mi s-ar părea foarte trist ca toată imaginea clasei politice să fie stricată prin intermediul unui serviciu secret. Este de ajuns cât și-o strică ei singuri. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Ultimele materiale video - DCNewsTV.ro

Te-ar putea interesa

Get it on App Store Get it on Google Play

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1
pixel